Foto: AFI

Saeimas lielākā opozīcijas spēka Saskaņas centrs līderis Jānis Urbanovičs ir pārliecināts, ka Latvijā būtu jārīko referendums, kurā tauta noteiktu šīs vienotās Eiropas Savienības valūtas ieviešanas datumu.

Intervijā laikrakstam ”Neatkarīgā” politiķis norāda, ka pēc viņa domām, tagad ir pienācis laiks pirmo reizi uzstājīgi paust Latvijas intereses. ”Mums nav vajadzīgs eiro par jebkādu cenu. Eirozona ir ar mieru uzņemt mūs tikai tad, ja mēs izpildīsim Māstrihtas kritērijus. Lieliski! Tikai situācija ir nevienlīdzīga. Mēs nevaram atteikties iestāties eirozonā, jo to nosaka nosacījumi, uzņemot Latviju Eiropas Savienībā”.

Urbanovičs ir pārliecināts, ka Latvijas zemniekus jau tuvākajā laikā gada vilšanās, pēc tam, kad atklāsies, ka premjers Dombrovskis ”ar visam savām šķietamajām simpātijām Briselē nespēs izcīnīt taisnīgus nosacījumus tiešo maksājumu lielumam Latvijas lauksaimniekiem”.

”Latvijas lauksaimnieki tik un tā paliks diskriminēti un nevarēs konkurēt ar Eiropas lauksaimniekiem. Latvijas pilsoņi jūt, ka eiro mūs dzen dziļākā bedrē. 60% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta pievienošanos eirozonai pašlaik. Mēs nevaram izvirzīt referendumā jautājumu par vai pret eiro, bet mēs varam referendumā piedāvāt balsot par termiņu, kad tas būtu jāievieš. Turklāt Latvijas prasības eiro ieviešanai var tikt apstiprinātas referendumā. Šādam mērķim, manuprāt, nebūs šķērslis pat koalīcijas noteiktās 50 000 vai 150 000 vēlētāju parakstu kvotas tautas referenduma ierosināšanai. Līdz ar to es pieļauju, ka Latviju jau tuvākajā nākotnē gaida referendums par nosacījumiem pārejai uz eiro,” sacīja Urbanovičs.

Viņš arī norāda, ka vērtējot Grieķijas, Spānijas, Portugāles un Slovēnijas nedienas pēc iestāšanās eirozonā, ir jāsecina, ka Latvija būs gatava pievienoties vienotai valūtai tikai tad, kad Eiropa būs gatava izpildīt zināmas saistības pret Latviju. Ja pastāv Māstrihtas kritēriji, var izvirzīt pretējus Rīgas kritērijus.

Pēc Urbanoviča domām, Latvija būs gatava pievienoties eirozonai tikai tad, kad Eiropas Savienība izpildīs piecus nosacījumus. Piemēram, ES ir jāpalielina tiešo maksājumu lielums Latvijas lauksaimniekiem vismaz līdz 90% līmenim no vidējā ES līmeņa, ES fondu maksājumi Latvijai nedrīkst būt mazāki par 2007.–2012.gada līmeni, līdz laikam, kamēr Latvija nesasniedz 80% no vidējā IKP lieluma uz vienu iedzīvotāju.

Tāpat ES jāgarantē vismaz 60% finansējuma līmenis enerģētiskam projektam Latvijas un ES integrācijā, izveidojot Latvijas un Ziemeļvalstu elektrības starpsavienojumu. ES arī jāgarantē vismaz 60% finansējuma līmenis Latvijas tranzīta attīstības projektiem, paredzot ātrgaitas automaģistrāles Polija– Latvija–Krievija izbūvi un dzelzceļa līniju modernizāciju Latvijas tranzīta kravu plūsmu galvenajos virzienos.

Un visbeidzot – ES ir jākompensē Latvijas zudumi no darbaspēka eksporta, paredzot ES atbalstu Latvijas kultūrai, zinātnei un veselības aprūpei ar konkrētu maksājuma lielumu par ikvienu cilvēku, kurš dodas strādāt vai pārceļas uz bagātāku ES dalībvalsti, uzsver Urbanovičs.

Viņš pauž, ka izpildot šādus nosacījumus, Saskaņas centrs atbalstīs Latvijas pievienošanos eirozonai.

”Mēs neesam pret eiro ieviešanu. Mēs esam pret to, ka eiro tiek uzskatīts par panaceju pret visām Latvijas ekonomikas nelaimēm un problēmām,” norāda politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!