Foto: F64

Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs pārliecināts, ka Latvijas politikā tuvojas "lielās tīrīšanas laiks" un tieši "Saskaņa" būs tā, kas to paveiks. "Saskaņa" iestājas par progresīvu nekustamā īpašuma nodokli, "bagātības nodokli" un nodokli luksusa precēm, kā arī par iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes samazināšanu un uzņēmēju plašākiem kontaktiem ar Krieviju.

Foto galerija

Tā sestdien apvienībā "Saskaņas centrs" ietilpstošās partijas "Saskaņa" pirmajā kongresā klāstīja Urbanovičš. SC partneru – Tautas saskaņas partijas, Sociāldemokrātiskās partijas un partijas "Jaunais centrs" – izveidotās partijas "Saskaņa" pirmais kongress sestdien pulcēja 1025 partijas delegātus, piepildot visu Kongresa nama Lielo zāli, kuru kongresa atklāšanā uzrunāja Urbanovičs.

"Ļoti žēl, ka politikā nav tāda pasākuma, kurš ļautu vienā dienā iztīrīt valsti no tiem atkritumiem, kas gada laikā sakrājušies. Patiesībā situācija Latvijas politikā ir daudz sliktāka nekā mežos un valsts nomalēs. Taču, es domāju, ka lielās tīrīšanas laiks Latvijas politikā tuvojas, un domāju, ka tieši mēs būsim tie, kam liktenis būs lēmis ķerties pie šā ārkārtīgi grūtā, taču vienlaikus cēlā darba, kas tautai dod cerību," sacīja Urbanovčs.

Urbanovičš arī atgādināja par smago ekonomisko situāciju valstī, norādot, ka "valda bezcerība", un kritizēja līdz šim pie varas esošās partijas, kas neuzņemoties atbildību par saviem darbiem, un kurām atšķirībā no "Saskaņas" neesot plāna valsts glābšanai.

Viņš skaidroja, ka "Saskaņa" iestājas par progresīvā nodokļa ieviešanu nekustamajam īpašumam un juridiskajām personām, "bagātības nodokļa" ieviešanu fiziskajām personām, akcīzes nodokļa piemērošanu "luksusa" klases precēm, pakāpenisku ienākuma nodokļa samazināšanu fiziskajām personām, kā arī maksātnespējas procedūras atvieglošanu vienkāršajiem iedzīvotājiem, kas "viņiem ļaus nemaksāt par banku nemākulīgo politiku trekno gadu laikā un sākt jaunu dzīvi".

"Saskaņa" arī iebilst pret pensiju samazināšanu, pievienotās vērtības nodokļa likmes palielināšanu un pret ienākuma nodokļa pamatlikmes paaugstināšanu juridiskajām personām. Savukārt, lai mazinātu "ēnu ekonomiku" varai jāpierāda sabiedrībai, ka nodokļu ieņēmumi netiek izzagti, bet nodokļu nemaksāšana jāpieskaita smagiem noziedzīgiem nodarījumiem, jāparāda, ka valsts nevajā tos, kas brīvprātīgi ir mainījis savu attieksmi pret nodokļu maksāšanu un jāievieš nulles deklarācija.

Urbanovičs arī klāstīja, ka ekonomikas sildīšanai jāpaplašina sadarbība ar Krieviju, jo "Latvijas ražotāji varētu desmitkāršot ražošanu, pateicoties kontaktiem ar Krieviju", kā to veiksmīgi darīja Somija. "Kamēr Latvija būs nabadzīga, tā būs atkarīga no Krievijas, no Starptautiskā Valūtas fonda, no Zviedrijas bankām... un šis saraksts ir bezgalīgs. Nabags vienmēr no visiem ir atkarīgs. Ja mēs gribam būt neatkarīgi, mums ir jākļūst bagātiem! Atkārtosim Somijas ceļu!" aicināja "Saskaņas" līderis.

Kongresa uzrunas izpelnījās delegātu aplausus, vislielāko atbalstu guva kongresa viesis, Eiropas Parlamenta deputāts un SC partnera - Sociālistiskās partijas - līderis Alfrēds Rubiks, kurš atcerējās, ka šajā zālē pēdējo reizi uzrunājis auditoriju pirms 21 gada. Viņš pastāstīja, ka, ceļojot ar auto pa Eiropu, viņš pārliecinājās, ka nekur citur zeme laukos nav tik nesakopta kā Latvijā. Tāpēc viņš mudināja: "Mums ir jāsakopj mūsu zemīte".

Savukārt Rīgas mērs, SC līderis Nils Ušakovs kongresa sākumu nokavēja un ieradās sporta tērpā, jo no rīta piedalījās Lielās Talkas pasākumos, Savu uzrunu kongresā Ušakovs teica gan latviski, gan krieviski, norādot, ka Jānis Urbanovičs ir SC kandidāts premjera amatam nevis tāpēc, ka SC nevarētu atrast citu, bet tāpēc, ka viņš ir "Latvijā labākais iespējamais". Urbanoviču slavēja arī Rubiks, norādot, ka augstu vērtē viņu gan kā cilvēku, gan kā politiķi.

Portāls "Delfi" novēroja, ka vairāki delegāti, "Saskaņas" "ēnu kabineta" ministri kongresu uzrunāja krieviski, un tulkojums nebija nodrošināts. Delegātu runas arī izplūda un bija krietni garākas par reglamenta atļautajām septiņām minūtēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!