Foto: LETA
Partijas jau ir sākušas diskusiju par iespējamo valdošo koalīciju pēc rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, un "Saskaņas centrs" (SC) sadarbosies ar tiem politiskajiem spēkiem, kas atbalstīs apvienības piedāvāto radikālo Ministru Kabineta reformu, intervijā laikrakstam "Telegraf" pauž SC Saeimas frakcijas vadītājs, premjera amata kandidāts Jānis Urbanovičs.

"Veidojot valdību pēc oktobra vēlēšanām, SC ir gatavs sarunām ar visām parlamentā pārstāvētajām partijām. Tomēr koalīcijas veidošanas dzelžains uzstādījums ir pilnīgi jauna Ministru Kabineta darbības mehānisma izstrāde," sacījis Urbanovičs.

Viņš uzsvēris, ka atbalsta iespējami plašu koalīciju, tomēr "[partiju apvienība] "Vienotība" uzvedas tā, lai mums būtu pēc iespējas mazāk alternatīvu". "Ar saviem paziņojumiem viņi mūs burtiski aizgrūž pie "AŠ2"," atzīst Urbanovičs.

Izklāstot SC redzējumu par nākamās valdības veidošanu, Urbanovičs skaidro, ka apvienība saviem partneriem, ar kuriem sarunas jau notiek, piedāvās principu: "Tie, kas ievēlēti Saeimā, tur arī lai sēž." Premjeru Urbanovičs piedāvā izvēlēties, izvērtējot kandidāta piedāvāto programmu, savukārt par ministriem iecelt labākos nozaru profesionāļus. Tomēr šiem profesionāļiem, lai gan viņi var būt ar politisko piederību, "jāstāv tālu no jebkādām partiju kasēm", uzskata Urbanovičs. "Ir šaubas? Neņemam. Mēs savējos visus zinām un arī pārējos visus zinām," norāda Urbanovičs.

Tāpat Urbanovičs uzskata, ka ir jāatsakās no "partiju uzraudzības" pār ministrijām, īstenojot vien "kopēju koalīcijas uzraudzību pār premjeru un viņa komandu". "Citiem nosacījumiem es nepiekritīšu. Nepiedalīšos nekādā citā koalīcija," intervijā strikti pauž
Urbanovičs.

Viņš uzskata, ka pašlaik galvenais ir "sabiedrībai vienoties par valsts ekonomiskajām interesēm austrumos". Urbanovičs norāda: "Ja mēs vienosimies ar Latvijas krieviem, viņi kļūs par spēcīgākajiem un veiksmīgākajiem valsts interešu lobētājiem ārvalstīs." Politiķis arī uzskata, ka, sabiedrībai vienojoties par kopēju izeju no krīzes, ātri vien varētu arī vienoties par nepilsoņa statusa atcelšanu. Vienlaikus viņš uzsver – pat ja SC vēlēšanās saņemtu 90% balsu, partija nevarēs pieņemt likumus, ko neatbalsta sabiedrība. "Pūlis uzreiz būs uz ielas. Saeimu atlaidīs. Un pēc tam mēs nedabūsim vairs nevienu balsi," saka Urbanovičs.

Politiķis uzskata, ka Latvijai ir jāmaina vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. "Es zinu, kā saņemt vairāk brīvības, nelaužot pamata vienošanās," pauž Urbanovičs. Viņaprāt, aizdevēji šobrīd vienkārši nav saņēmuši konkrētus piedāvājumus no Latvijas. "Es domāju, ka Latvijai varētu būt tāds plāns, kas viņiem patiktu vairāk nekā tas, ko viņi pašlaik mums iesaka," uzskata politiķis.

Urbanovičs arī neizslēdz iespēju izlikt tirgū daļu valsts uzņēmumu akciju, lai iegūtu līdzekļus ES struktūrfondu līdzfinansēšanai. "Precīzāk pagaidām nevaru pateikt," pauž Urbanovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!