Foto: AFI

Iecere par Latvijas lielo pilsētu mēru ievēlēšanu tiešās vēlēšanās ir ļoti pozitīva, jo ļautu pašvaldībās lēmējvaru atdalīt no izpildvaras, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Viņš norādīja, ka šādā gadījumā dome varētu būt mazāka un uzraudzīt mēra darbu - akceptējot vai arī noraidot viņa ieceres.

"Saskaņas centrs" Saeimas frakcija jau gatavo grozījumus likumdošanā, lai deviņās republikas nozīmes pilsētās pilsoņi mērus varētu ievēlēt tiešās vēlēšanās. SC deputāti arī uzskata, ka vienlaicīgi ir jāpārskata pašvaldības struktūru tiesības un pienākumi, stingrāk nošķirot lēmējvaru no izpildvaras.

Iniciatīvu ieviest deviņu lielo pilsētu – Rīgas, Jūrmalas, Jelgavas, Ventspils, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes, Jēkabpils un Valmieras – mēru tiešās vēlēšanas izteicis SC frakcijas deputāts Vladimirs Reskājs.

Pēc deputāta domām, lai tiktu ievēlēts, kandidātam uz mēra amatu ir jāsaņem vairāk nekā 50% balsu. Tiesības izvirzīt mēra kandidātu jādod ne tikai partijām un politiskām apvienībām, bet arī vēlētāju apvienībām – tas veicinās demokrātiju un pilsoniskās sabiedrības attīstību. Ar laiku šādu mēru ievēlēšanas kārtību var noteikt arī citās pašvaldībās.

"Pasaules praksē pastāv vairākas pilsētu mēru (pašvaldību vadītāju) ievēlēšanas sistēmas. Lai cik daudzveidīgas nebūtu šīs sistēmas, principiāla nozīme ir diviem risinājumiem: pirmais – mēru ievēl pašvaldības deputāti, kā tas pašlaik notiek Latvijā, vai arī viņu ieceļ ar augstākas varas rīkojumu, kā to dara Krievijā; otrais variants – mēru izvēlas tauta," iepriekš norādījis deputāts.

Aizstāvot savu ideju, viņš paudis, ka Latvijā "politiskā tirgus un intrigu rezultātā" par mēru var tikt ievēlēts kādas pašvaldības koalīciju veidojošās partijas maz pamanāms pārstāvis.

"Šāds mērs bieži vien ir atkarīgs no koalīcijas un ir spiests pirmām kārtām pārstāvēt un aizstāvēt tās intereses, nevis pašvaldības iedzīvotāju intereses," norādījis Reskājs. Kā piemēru viņš minējis skandālus ap Jūrmalas mēra amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!