Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) izdotais rīkojums par Nila Ušakova (S) atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas ir klajš interešu konflikts, uzskata Ušakova advokāts Viktors Tihonovs.

Jau ziņots, ka atstādinātais Rīgas domes priekšsēdētājs Ušakovs piektdien, 3. maijā, iesniedza pieteikumu tiesā, apstrīdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Pūces izdoto rīkojumu par viņa atstādināšanu. Otrdien par pieteikumu plašāk informēja pats Ušakovs un viņa advokāti.

Kā žurnālistiem uzsvēra Ušakovs, Pūces rīcība ir politiski motivēta. Viņš atsaucās uz ministra teikto intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu", kur Pūce pauda, ka lēmums atlaist Rīgas domi kopumā ļautu Ušakovam jau nākamajā dienā atkal kļūt par mēru, bet rīkojums par Ušakova atstādināšanu no mēra amata pienākumu pildīšanas ļauj no šāda scenārija kaut uz laiku izvairīties.

Iepazīstoties ar Pūces rīkojumu, Ušakova advokāti – Tihonovs un Gatis Gailums – saskatījuši rupjus procedūras pārkāpumus. Kā skaidroja Ušakovs, ņemot vērā procedūras pārkāpumus, gan politisko motivāciju ir sniegts pieteikums tiesai par blakus lēmumu, lai tālāk lemtu par ministra kriminālatbildību par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Tihonovs preses konferencē uzsvēra, ka ministrs nedrīkstētu pieņemt lēmumus pats pret sevi. Proti, advokāts atgādināja, ka Pūce bijis Rīgas domes deputāts šajā pašā sasaukumā. "Līdz šim mums nav izdevies atrast tādus gadījumus, kur ministrs principā soda savus politiskos oponentus konkrētajā pašvaldībā," turpināja Tihonovs.

Tāpat advokāts norādīja, ka "nevar domes priekšsēdētāju atstādināt par viņa darbību kapitāldaļu kapitālsabiedrību vadīšanā", par kapitālsabiedrību atbild tās valde. Kapitāldaļu turētājam nav jāiejaucas ikdienas valdes darbībā, kā tiek proponēts tagad, skaidroja Tihonovs.

Savukārt Gailums informēja, ka devies ar kolēģiem uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), lai iepazītos ar administratīvās lietas materiāliem. Taču tur advokāti noskaidroja, ka tādas administratīvās lietas par Rīgas domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata pildīšanas nemaz nav. Viņš uzsvēra, ka saskaņā ar Administratīvo procesa likumu administratīvajai lietai būtu jābūt. "Neesot administratīvajai lietai, faktiski nevajadzētu būt arī negatīvam administratīvajam aktam," uzsvēra Gailums.

Kopumā tiesā iesniegtais pieteikums ir 70 lapaspušu garš, kuram klāt pievienots pielikums uz aptuveni 1000 lapaspusēm.

Kā ziņots, 5.aprīlī Pūce izdeva rīkojumu par Ušakova atstādināšanu no Rīgas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas. Rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā Rīgas mēra un kā pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" kapitāla daļu turētāja pārstāvja izdarīti pārkāpumi.

Ušakovs publiski paudis, ka Pūces rīcību uzskata par politisku un ir pārliecināts, ka visi pārmetumi tiesā būs apgāžami.

Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs patlaban ir Oļegs Burovs (GKR), bet Rīgas vicemērs - Vadims Baraņņiks (S).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!