Foto: stock.xchng
Žurnālistam Leonīdam Jākobsonam uzrādīta apsūdzība saistībā ar Nila Ušakova (SC) elektroniska pasta vēstuļu publiskošanu, svētdien vēsta “TV3” raidījums “Nekā Personīga”.

Raidījums atgādina, ka vairāk nekā pirms gada Jākobsons interneta portālā ievietoja Ušakova vēstules, kas pēc žurnālista domām, atklāja amatpersonas otru seju. Tika publiskota sarakste ar Krievijas vēstniecības darbinieku Aleksandru Hapilovu, kurš aizdomās par  spiegošanu vēlāk bija spiests Latviju atstāt. Ušakovs par savas sarakstes noplūdi vērsās policijā, un tagad pret Jākobsonu sākta kriminālvajāšana.

Raidījums norāda: lai arī privāto korespondenci publicē ik pa brīdim, šis ir pirmais gadījums, kad žurnālistu par to sauc pie kriminālatbildības.

Policija secinājusi, ka žurnālists izdarījis tīšu noziegumu, jo neatļauti iegūtu saraksti darījis zināmu citiem, kā arī publicēšanai atļauju viņš nav prasījis.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieka vietnieks Māris Kaļinka raidījumam uzsvēris: „Dotajā gadījumā ir klasiskais piemērs, kad pat neraugoties uz visu, ka, ja, pat žurnālists dara kaut ko pretlikumīgu savā praksē, tad pie zināmiem apstākļiem, rupji sakot, arī žurnālistam var būt problēmas, un arī viņš var tikt saukts pie kriminālatbildības".

Ja žurnālistu atzīs par vainīgu viņam inkriminētajos pārkāpumos, tad viņam draud cietumsods līdz trim gadiem vai naudas sods līdz 50 minimālajām mēnešalgām.

Savukārt Jākobsons atzinis, ka, publicējot daļu Ušakova sarakstes, viņš darījis sabiedrībai zināmus būtiskus faktus, un tas ir viņa kā žurnālista pienākums, norādot: "Sarakstē viņš parādās kā atbildīga amatpersona, kā „Saskaņas centra" priekšsēdētājs un nevalstisku organizāciju līderis. Tāpēc sabiedrības interesēs publiskoju informāciju, kas manā skatījumā parāda, kāds ir īstais Nils Ušakovs".

Pēc pirmajām publikācijām, žurnālistu aizturēja un divas dienas turēja īslaicīgās aizturēšanas izolatorā. Tika kratīts viņa dzīvoklis un izņemtas ar žurnālista profesionālo darbību saistītas mantas - dators kā arī          citi datu nesēji, atgādina "Nekā Personīga".

Tāpat žurnālists nonācis psihiatriskajā slimnīcā, kas noticis pēc izmeklētāja Naura Liepiņa iniciatīvas. Tur viņš mēnesi  pavadījis kopā ar psihiski slimiem cilvēkiem, bet pēc mēneša saņēmis slēdzienu, ka ir vesels.

Policija apgalvo, ka šādi rīkoties viņus spieda kāds pirms vairāk nekā 20 gadiem veikts ieraksts par Jākobsona veselību.

Jākobsons raidījumam par notikušo paudis sašutumu, sakot: "Ar mani kopā bija astoņi cilvēki, kurus vaino slepkavībā. Es ar viņiem diendienā biju saskarē. Tās bija pietiekami nepatīkamas sajūtas, pie tam mēneša garumā!".

Jau vēstīts, ka Jākobsons cieta arī uzbrukumā un tika ievietots slimnīcā.

Jākobsonam uzbruka 2012.gada 29.martā, ap pulksten 17 Rīgā, Čaka ielas 47.nama kāpņutelpā un viņš tika sadurts. Policija sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību. Uzbrucēji esot bijuši divi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!