Foto: Publicitātes foto

Izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, ka juridiskos pakalpojumus drīkst pirkt bez atklāta iepirkuma, Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) padomniekam advokātam Jānim Dzanuškānam, vēsta Latvijas Radio.

Dzanuškāna advokātu birojam rudenī bez konkursa uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, informē radio. Par divu mēnešu darbu dome Dzanuškānam esot samaksājusi vairāk nekā 35 000 eiro, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt nespēj.

Pretkorupcijas un labas pārvaldības eksperte Inese Voika šo gadījumu dēvē par "tipisku un nepieļaujamu politbiznesu".

Radio vēsta, ka Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pērn rudenī nolēmis veikt juridisku pētījumu ar šķietami sarežģītu nosaukumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi". Pētījums saskaņā ar līguma informāciju paveikts divu mēnešu laikā līdz 30.novembrim. Taču, kā noskaidrojis Latvijas Radio, departamentā par pētījumu un tā rezultātiem runāt nevēlas.

Uz lūgumu iepazīties ar izpētīto departamenta preses pārstāve Lineta Mikša pēc dienu ilgas atbildes gatavošanas e-pastā atbildējusi, ka "domes Pilsētas attīstības departamenta speciālisti pašlaik izstrādā Rīgas teritorijas plānojumu, kura konceptuālo daļu veido 11 tematiskie plānojumi, kas aplūko dažādus pilsētbūvnieciskos aspektus. Līdz ar to, tā kā šobrīd vēl turpinās darbs pie vairāku būtisku pētījumu izstrādes, atbilstošā plānojuma risinājumiem un ieteikumiem, kā arī, lai iesniegtu korektu informāciju, interesējošo pētījumu varēsim nosūtīt februāra beigās vai marta sākumā".

Kā rāda Iepirkumu uzraudzības biroja dati, pētījuma veikšanai pretendents tika izvēlēts bez atklāta iepirkuma, kā Publisko iepirkumu likums to pieļauj attiecībā uz juridisko pakalpojumu līgumiem ar nosacījumu, ka jātiek publicētam uzvarētājam. Rīgas dome par juridiskajiem pakalpojumiem šai gadījumā uzskatījusi arī pētījumu .

Pilsētas attīstības departaments noteicis, ka pētījumu var veikt tikai viens pretendents - zvērinātu advokātu birojs "Dzanuškāns&partneri". Lai gan citu pretendentu nemaz nav bijis, iepirkuma dokumentos teikts, ka Dzanuškāna biroja piedāvājums bijis saimnieciski izdevīgākais, iegūstot 86,67 punktus no 100.

Kā vēsta Latvijas Radio, noslēpumainā pētījuma autors Dzanuškāns ir arī Ušakova padomnieks, kurš savu veikumu atteicies komentēt, aizbildinoties ar konfidencialitāti un sakot: "Es jau noteikti nebūšu tas, kas dalīsies ar informāciju šajā gadījumā. Es neapspriežu uzdevumus, kurus esmu vienojies ar klientu izpildīt."

Pretkorupcijas un labas pārvaldības eksperte Voika gan norāda, ka pētījuma rezultātam jābūt publiski pieejamam uzreiz pēc naudas pārskaitījuma. "Sabiedrībai ir pamats uzdot jautājumus par visiem trīs posmiem - kam un kā pasūtīts, cik samaksāja un kur ir rezultāts. Domāju, īpaši ir vērts runāt par to, cik samaksāja un kur ir rezultāts," skaidro pretkorupcijas eksperte.

Viņasprāt, šis gadījums liekot domāt, ka pētījums ir tikai teorētisks, bet maksāts par ko citu. "Man tā summa neliekas adekvāta, ja ir strādājis viens cilvēks divus mēnešus. Tas nozīmē, ka viņš mēnesī ir saņēmis 17 000 eiro. Un tās ir tās mazās summas, kas padara mūsu sabiedrību nabadzīgu, - pa pāris tūkstošiem tur un tur. Pie mums ar iepirkumiem pamanās arī miljonus paņemt," spriež Voika, secinot, ka konkrētais gadījums izskatās pēc tipiska politbiznesa tādā ziņā, ka ir ārštata padomnieks, kuram nemaksā un kuram atrod veidu, kā samaksāt par ilgāku laiku.

"Nav pieļaujams, ka šādā veidā politbizness pastāv, nesekojot Latvijas likumiem un uzdevumiem, kas valsts pārvaldei jāveic. Tā nav privāta bodīte," uzsver Voika.

Šis neesot vienīgais pakalpojums, ko Ušakova padomnieks sniedz Rīgas pašvaldībai. Līdzīgā iepirkumā, kurā pretendentiem nav bijis ļauts pieteikties atklātā konkursā, Dzanuškāna birojs ticis pie gandrīz 50 000 eiro līguma par juridisko pakalpojumu sniegšanu "Rīgas namu pārvaldniekam", informē Latvijas Radio.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!