Rīgas mēra Nila Ušakova (S) sieva Iveta Strautiņa-Ušakova sociālajā tīklā "Facebook" paudusi atbalstu savam vīram, kurš aizvadītajā nedēļa tviterī publicēja sabiedrības neizpratni raisījušo karikatūru par PSRS laikā nodarītajiem zaudējumiem Latvijas ekonomikai.

Strautiņa-Ušakova, uzsverot, ka "kā latviete, kas audzināta tīri latviskā garā", ierakstā aizstāv dzīvesbiedru, rakstot, ka karikatūra neesot saistīta ar pagātni, bet gan ar tagadni un nākotni. Arī pats Ušakovs iepriekš norādījis, ka attēls neesot saistāms ar pagātnes notikumu pētīšanu – to ievietojot, domes priekšsēdētājs vēlējies norādīt, ka valstī esošajām problēmām risinājums jāmeklē tagadnē.

"Ar ko nodarbojamies mēs: mūsu vēlētā Saeima un valdība tērē desmitiem tūkstošus [eiro] katru gadu dažādu komisiju izveidošanai un uzturēšanai, kuras tikai pēc sev zināmas formulas aprēķina Latvijai nodarītos zaudējumus, kurus maz ticams kādreiz saņemsim, bet toties atkal ir izveidota platforma politiskajām sarunām par slikto Krieviju, tās rīcību pagātnē! Kaut Padomju savienība vairs nepastāv! Krievija ir neatkarīga valsts, kura, starp citu, ar M.Gorbačovu un B.Jeļcinu priekšgalā veicināja Latvijas neatkarības atjaunošanos,'' raksta Strautiņa-Ušakova, piebilstot, ka šāda rīcība bojā starpvalstu attiecības un kurina naidu valsts iekšienē.

Jau ziņots, ka neizpratni sabiedrībā raisījis attēls, ko Ušakovs ievietojis tviterī. Tajā redzams, kā velosipēdists pats savam spēkratam sabojā riteni, taču pēc traumas gūšanas pieprasa kompensāciju 185 miljardu eiro apmērā no Krievijas. Saskaņā ar PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas aprēķiniem aptuveni šādā summā lēšami PSRS laikā nodarītie zaudējumi Latvijas ekonomikai.

Tāpat vēstīts, ka "Vienotības" deputāts Vilnis Ķirsis vērsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt, vai Ušakova rīcībā nav saskatāmas Krimināllikumā paredzēta pārkāpuma pazīmes. Savukārt Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) paudusi pārliecību, ka Rīgas mēram jāatvainojas par publicēto karikatūru.

PSRS okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanas komisija pēc gandrīz 11 gadu ilgstoša darba, iesaistoties ap 50 profesionāliem vēsturniekiem un statistikas speciālistiem, nākusi klajā ar pētījumu par okupācijas laikā Latvijai nodarītajiem zaudējumiem 185 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!