Foto: F64

Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) būtu jāatkāpjas no amata, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) saistībā ar pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" iepirkumiem sāka kriminālprocesu. KNAB norādīja, ka Čehijas un Polijas uzņēmumu pārstāvji nodrošinājuši kukuļu maksāšanu Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" atbildīgām amatpersonām trīs iepirkumos saistībā ar šiem iepirkumiem noslēgtajiem līgumiem.

Tiesa drošības līdzekli – apcietinājumu – pagājušajā nedēļā piemēroja "Rīgas satiksmes" bijušajam valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam un vēl pieciem cilvēkiem. Pirmdien no amata saistībā ar notikušo atkāpās vicemērs Andris Ameriks.

Uz jautājumu, vai esošajā situācijā Ušakovam būtu jāatkāpjas no amata, Kučinskis atbildēja: "Godīgi sakot, jā". Tam gan būtu jābūt paša Ušakova lēmumam.

Pēc viņa teiktā, Ušakovs nevarēja nezināt par notiekošo, jo "tas būtu visnotaļ liels absurds, ja vadītājam nebūtu nekādas nojausmas, kas notiek".

"Neapšaubāmi, tas kas noticis Rīgas domē, ir klajš spļāviens sabiedrības acīs. Es esmu pārliecināts, ka vainīgie tiks sodīti visnotaļ bargi," pauda Kučinskis.

Vaicāts par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valdībā iesniegto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, Kučinskis sacīja, ka patlaban domi iespējams atlaist tad, ja atkārtoti netiek pildīta Satversme, likumi, Ministru kabineta noteikumi, tiesas spriedumi.

Šobrīd anotācijā esot ierakstīts, ka atlaišana rosināta, balstoties tikai uz sociālajiem tīkliem. Kučinskis sacīja, ka ir svarīgi visi juridiskie atzinumi par šo likumprojektu. Kamēr to nebūs un visi ar tiem nebūs iepazinušies, valdības darba kārtībā šī jautājuma nebūs.

Savukārt Rīgas domes opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis "Rīta panorāmā" pauda cerību, ka jau šodien valdība atbalstīs VARAM sagatavoto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Tā kā "korupcijas sērga ir pārņēmusi Rīgas domi," tad tikai ārkārtas vēlēšanas ir vienīgais veids, kā to mainīt. Tikai Amerika aiziešana no amata neko šajā jautājumā nemainīs.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes trešdienas sēdes darba kārtībā ir iekļauts pieprasījums Ušakovam atkāpties no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!