Foto: LETA
Rīgas mēra Nila Ušakova (S) un viņa sievas mājvieta Mežaparkā pieder Vācijas pilsonim Jorgam Tumatam, kurš savulaik strādājis AS "Latvijas Gāze" valdē un padomē, kā arī Kristīnai Gundai Tumatai, liecina Zemesgrāmatā pieejamā informācija.

2132 kvadrātmetrus plašo zemesgabalu Bergenas ielā 2012. gada maijā no SIA "Ektornet Real Estate Latvia" par 302 205 latiem (ap 430 000 eiro) nopirka Tumati. Tā paša gada jūlijā Rīgas pilsētas Būvvalde izsniedza būvatļauju dzīvojamās ēkas un garāžas renovācijai. Būves trīs gadus vēlāk nodeva ekspluatācijā.

Šis īpašums medijos publisks kļuva trešdien, kad tajā viesojās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, bet pēc šīm procesuālajām darbībām paziņojumu pie nama sniedza Ušakovu pāris. Mēra preses sekretāre Laila Ivāna portālam "Delfi" lakoniski norādīja, ka Ušakovu ģimene šo īpašumu īrē.

Jorgs Tumats no 2006. līdz 2013. gada izskaņai strādāja "Latvijas Gāzes" valdē, pildot valdes priekšsēdētāja vietnieka funkcijas. Uzņēmuma padomē Tumats strādāja no 2014. gada līdz 2017. gada septembra vidum.

Pēc "Conexus Baltic Grid" nodibināšanas Tumats no 2017. gada janvāra līdz septembrim strādāja arī šī uzņēmuma padomē.

Šobrīd Tumats ir SIA "Possent" īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Šis uzņēmums nodarbojas ar konsultēšanu komercdarbībā un vadībzinībās, pērn apgrozot 9392 eiro. Bet no 2010. līdz 2017. gadam Tumats bija valdes loceklis SIA "Ahk-Service", kur strādājis arī bijušais "airBaltic" vadītājs Bertolts Fliks.

Tumats no Flika 2010. gadā arīdzan pārņēma trīs gadus ilgo prezidentūru Vācijas–Baltijas Tirdzniecības kamerā Latvijā. Iepriekš Tumats ieņēmis amatus enerģētikas uzņēmumos Esenē un Maskavā.

Ušakova amatpersonas deklarācijā par 2017. gadu norādīts, ka mēram lietošanā nodots dzīvoklis Rīgā. Aktuālākā mēra sievas Ivetas Strautiņas-Ušakovas deklarācija pieejama vien par 2010. gadu, kad viņa noslēdza darbu Tieslietu ministrijā. Tajā norādīts kopīpašums Talsu novadā.

Portāls "Delfi" jautājumu par īres attiecībām ar Rīgas mēru nodeva arī Tumatam, taču uzņēmējs pašlaik nav sniedzis atbildi.

1932. gadā celtajai savrupmājai Bergenas ielā, kuras autors ir Teodors Hermanovskis, pirms 21 gada piešķīra vietējas nozīmes pieminekļa statusu, liecina Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes mājaslapā pieejamā informācija.

Valsts zemes dienestā pieejamā informācija liecina, ka īpašuma kadastrālā vērtība ir 231 170 eiro.

Pēc nesaskaņām ar partijas biedru Ušakovu bijušais Rīgas domnieks Ruslans Pankratovs pērn Krievijas medijiem pauda, ka Ušakovam slēpti pieder jahta un dzīvokļi Monako un divas viesnīcas Sanktpēterburgā. Mērs šādu informāciju noliedza, sakot, ka viņam nav ne jahtas, ne viesnīcas, ne dzīvokļu, bet pēdējo reizi Monako viņš bijis pirms četriem vai pieciem gadiem.

Vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs trešdien, 30. janvārī, veica kratīšanu Ušakova dzīvesvietā un birojā Rīgas domē. Šīs procesuālās darbības birojs veica iepriekš sāktā kriminālprocesā.

Ušakovs žurnālistiem apstiprināja, ka KNAB viņa dzīvesvietā veicis procesuālas darbības, bet nekādas apsūdzības viņam uzrādītas nav. Ušakovs uzteica KNAB darbinieku profesionalitāti, bet procesuālas darbības nekomentēja.

Publiskā paziņojumā Ušakovs norādīja, ka viņam nav piemērots nekāds procesuālais statuss, kā arī viņam nav izteiktas nekāda veida aizdomas. "Rīgas dome turpina darbu normālā režīmā," publiskajā paziņojumā pauda Ušakovs.

Ušakovs noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus ar likumu sodāmus pārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. Taču opozīcijas frakcijas ir savākušas nepieciešamo parakstu skaitu ārkārtas sēdes sasaukšanai, kurā plānots skatīt jautājumu par mēra atlaišanu. Šī sēde jāizsludina pašam Ušakovam.

Ušakovu atkāpties aicināja bijušais Rīgas domes opozicionārs Juris Pūce (AP), kurš šobrīd ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Viņš arīdzan lūdzis KNAB iespēju robežās sniegt informāciju par veiktajām kratīšanām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!