Foto: AFI

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) neatbalsta parakstu vākšanu tautas nobalsošanai par automātisku pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem un tad, ja referendums tomēr notiks, pats tajā nepiedalīsies, portālu "Delfi" informēja mēra preses sekretāre Anna Kononova.

"Es pats esmu izbaudījis naturalizācijas procesu Latvijā. Mans tēvs bija nepilsonis, māte joprojām ir nepilsone. Nepilsoņu jautājumu uztveru ļoti personīgi. Un tas nav izlasīts grāmatās, jo esmu izjutis to pats uz savas ādas," presei izplatītā paziņojumā norāda Ušakovs.

Rīgas mērs saka, ka "mēģinājums šobrīd organizēt otro referendumu par šo jautājumu nekādi nemainīs nepilsoņu stāvokli Latvijā. Nav ne mazāko cerību, ka šāds referendums varētu gūt panākumus. Tas tikai palīdzēs provokatoriem, kuri vēlas pirms vēlēšanām uzkurināt nacionālo konfliktu. Un vislielākie ieguvēji no tā būs "Vienotības" partijas pārstāvji. Bet es nevēlos dot "Vienotības" provokatoriem ne vismazāko iespēju."

SC politiķis atzīmē, ka labējie politiķi pirms vēlēšanām mēģina atkal izmantot nacionālo jautājumu, lai "piesegtu savas kļūdas un novērstu uzmanību no valsts pārvaldīšanas "shēmām"".

Kā iepriekš ziņoja LETA, par referenduma rīkošanu automātiskas pilsonības piešķiršanai nepilsoņiem ir parakstījušies vairāk nekā 12 000 pilsoņu. Referenduma iniciatori cerm ka viņiem izdosies samaksāt parādus notāriem un pēc tam savāktos parakstus iesniegt Centrālajai Vēlēšanu komisijai.

Ja komisija atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu varētu lemt Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!