Foto: F64
Rīgas domes deputātu vairākums pirmdien, 11. februārī, ārkārtas sēdē noraidīja opozīcijas ieceri no amata atbrīvot mēru Nilu Ušakovu (S).

Pirms sēdes Ušakovs tikās ar koalīcijas partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valdi. Frakcija lēma noraidīt opozīcijas priekšlikumu, tāpēc balsojumā opozīcijas lūgumam neizdevās gūt gana lielu Rīgas domnieku atbalstu.

Balsojumā "par" mēra atlaišanu bija 21 deputāti, "pret" balsoja 33 domnieki. Pogu par atturēšanos nospiest neizvēlējās neviens.

Ušakova uzkāpšanu tribīnē pašā ārkārtas sēdes noslēgumā pavadīja balkonā sanākušo iedzīvotāju aplausi. Mērs pateicās GKR frakcijai un rīdziniekiem, par kuriem opozīcija ņirgājoties. Viņš teica, ka katrai bedrei Rīgas ielās pretī var likt sakārtotus bērnudārzus un citas iestādes. Opozīcijai viņš aizrādīja, ka nekļūdās tikai tie, kas neko nedara. Mērs cerēja, ka viņam un partneriem pietiks spēka pabeigt "daudzus, daudzus labos iesāktos darbus".

Sēdē ziņot bija opozīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (V). Viņš teica, ka šī Rīgai ir skumja diena, jo pirms 10 gadiem daudzi galvaspilsētas iedzīvotāji ar cerībām raudzījās uz Ušakova nokļūšanu pie varas. "Diemžēl jāatzīst, ka šis rīdzinieku sapnis ir pārvērties pilnīgā murgā," teica Ķirsis. Viņš piebilda, ka runa ir ne tikai par korupciju, bet saimnieciskajiem jautājumiem kopumā, piemēram, ūdens un apkures tarifiem, māju siltināšanu, sabiedriskā transporta biļešu cenām, "sabombardētajām" ielām, kā arī citiem jautājumiem.

"Jūsu vadībā, Ušakova kungs, rīdzinieki dzīvo par 30% sliktāk, nekā tas varēja būt," teica Ķirsis, atsaucoties uz OECD pētījumiem. "Jūsu valdīšanas laikā Rīgu ir pametuši 60 tūkstoši iedzīvotāju. No jūsu pārvaldības bēg cilvēki," turpināja deputāts. Ķirša uzrunas beigas ar aplausiem pavadīja Rīgas domes opozīcijas deputātu, bet no balkona virs sēžu zāles atskanēja sanākušo Ušakova atbalstītāju ūjināšana.

Ķirsi iztaujāt vienīgais pieteicās Aleksejs Rosļikovs (S). Viņš prašņāja par "Vienotībai" atņemto valsts finansējumu saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem. Ķirsis jautājumu noraidīja, aicinot Rosļikovu interesēties par šodienas jautājumiem. Tad Rosļikovs pievērsās tēmai par obligātā iepirkuma komponenti (OIK), jautājot, vai Ķirsis nejūtas "līdzatbildīgs par šo afēru". Šoreiz Ķirsis neizvairījās atbildēt, pārmetot "Saskaņas" biedriem Ivaram Zariņam un Vjačeslavam Dombrovskim neizdarību OIK lietā.

Rosļikovs turpināja interesēties par Ķirša "dubulto morāli". Bet opozicionārs 17. aprīlī ielūdza Rosļikovu uz tiesu, kur plānots skatīt Ķirša un Ušakova strīdu par morālo kaitējumu, ko radīja izteiciens par "korupcijas seju".

Rosļikova jautājumu sesiju pārtrauca vicemērs Oļegs Burovs (GKR), norādot, ka deputāta interesei atvēlētās 10 minūtes ir iztecējušas. Šis ir pirmais gadījums kopš "jautājumu kvotu" ieviešanas, kad sēdes vadītājs pārtrauca koalīcijā strādājošo deputātu jautājumu uzdošanu.

Debašu daļā tribīnē paviesojās vairāki opozīcijas deputāti. Viesturs Zeps (LA) teica, ka notiekošais Rīgā izskatās pēc apzinātas pretvalstisko spēku kampaņas. "Aicinu jūs beigt domāt padomiski. Ušakova kungs, laikmets jūs noliks tur, kur tas nolicis Ļeņina pieminekli," teica deputāts.

Tribīnē vairāki deputāti pievērsās Ušakova izvēlei par laiku, kad sasaukt sēdi. Lai gan sestdienas "Saskaņas" organizētajā mītiņā pie Rīgas domes Ušakova partijas biedre un bijusī Rīgas domniece Regīna Ločmele-Ļunova solīja, ka sēdi rīkos otrdien, 12. februārī, pulksten 12, mērs to sasauca pirmdienas, 11. februāra, pulksten 16.30.

Nauris Puntulis (NA) savu uzrunas sākumā vērsās pie Rosļikova, sakot, ka piepildījies opozicionāra prognozētais raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu", kur abi tikās piektdien, 8. februārī. Proti, Puntulis trāpīgi paredzēja, ka Ušakovs sēdi izsludinās vien trīs stundas pirms tās sākuma, kas ir minimālais likumā atrunātais laiks.

Danis Locis (NA) teica, ka par Ušakova "epopeju" Rīgas domē pēc viņa varas beigām būtu jāuzraksta grāmata ar visām deputātu teiktajām asprātībām. "Ušakovs šobrīd spēlējas gan ar savu frakciju, gan "Gods kalpot Rīgai"," Locis norādīja uz Ušakova plānu maiņu. Proti, sākotnēji mērs plānoja ar koalīcijas partneriem tikties 12. februārī un pēc tam sasaukt ārkārtas sēdi, taču izdarīja to dienu iepriekš.

Ģirts Lapiņš (NA) norādīja, ka deputātiem priekšā stāv ļoti viegls balsojums. "Mēs taču negribam, lai domes priekšsēdētāju aizved rokudzelžos. Es negribu piedzīvot to mirkli. Tāpēc šis ir viegls balsojums mums. Vadītājs jau sen ir zaudējis morālās un ētiskās tiesības atrasties augstajā amatā," teica Lapiņš.

Marija Balcere (JKP) savā uzrunā vērsās pie "ūjinātājiem balkonā". Viņa norādīja uz Valsts kontroles secinājumiem, ka ielu infrastruktūras projektos nelietderīgi iztērēti vairāk nekā pieci miljoni eiro, kā arī pacēlāju trūkumu invalīdiem un citiem infrastruktūras trūkumiem galvaspilsētā. Anna Vladova (S) vēlāk aicināja opozīcijas deputātus nedalīt cilvēkus pēc nacionālās piederības, jo arī "ūjinātāji" ir rīdzinieki.

Imants Keišs (JKP) norādīja, ka "Saskaņa" raud par "sarkanajām līnijām", kaut partija pati izrakusi "sarkano grāvi". "Mūsu priekšsēdētājs kā mazs puišelis ķeras mātes brunčos, lai pasargātos no pēriena par sastrādātajiem nedarbiem," teica Keišs, paskaidrojot, ka viņa pieminētās mātes ir tantiņas, kas sestdien sapulcējās Rātslaukumā.

Ušakovu aizstāvēt tribīnē kāpa Baiba Rozentāle (S). Viņa stāstīja, ka pierakstījusi opozīcijas deputātu izteikumus. "Tas nav uzbrukums domes priekšsēdētājam, tas ir uzbrukums Latvijas lielākās kreisās partijas līderim. Vēlētāju apmānīt trīs reizes nevar. Es mītiņā dzirdēju, ko runā cilvēki," teica Rozentāle. Viņa paskaidroja, ka cilvēki uzskaitījuši ērto sabiedrisko transportu, pabalstus un ēdināšanu. "Ja kāds tiešām māk vadīt domi, tad tas ir līdzšinējais domes priekšsēdētājs," atklāja deputāte. Tad viņa pastāstīja par Karla Junga aprakstītajām kultūras traumām, kas izpaužas kā agresivitāte un naids. "Negribu teikt, ka kāds no mūsu deputātiem ir slikts. Bet tā ir vienkārši psiholoģiska atbildes reakcija", klāstīja Rozentāle. Viņas uzrunu pavadīja skaļi "bravo" saucieni no balkona.

"Saskaņas" deputāts Rosļikovs no tribīnes teica, ka nesaprot, kas notiek apkārt. "Kurš ir izdomājis, ka var vienpusīgi lemt un apvainot cilvēku? Kad būs pierādījumi uz galda, tad runāsim," teica Rosļikovs, piebilstot, ka opozīcijai ir dubultie standarti. "Ar to naudu, kas Nilam ir bijusi, ir izdarīts milzīgs darbs," turpināja Rosļikovs. "Uz doto momentu motivācija ir tikai viena – pārņemt varu, jo caur demokrātijas ceļu jūs to nevarat izdarīt."

Iveta Ratinīka (LA) pārmeta pozīcijas deputātiem, ka tie izturas kā aklā zarna, nevis smadzenes vai sirds. Mārcis Kūlis (JKP) norādīja, ka nedzirdīgs un neredzīgs vadītājs ir bīstamāks par vislabāko sargu. Tāds vadītājs, viņaprāt, ir Ušakovs.

Šis bija jau trešais uzticības balsojums, ko mērs izturējis pēdējā ceturkšņa laikā. Vispirms Rīgas domnieku vairākums 2018. gada 14. decembrī balsoja par Ušakova saglabāšanu amatā viņa paša organizētā "uzticības balsojumā". Bet 18. decembrī deputātu vairākums noraidīja šādu pieprasījumu arī opozīcijas sarīkotā ārkārtas sēdē.

Šeit var lasīt apkopojumu par to, kā Rīgas domē iepriekš "šūpots" Ušakova krēsls. Starp iemesliem rodams gan balsojums valodas referendumā, gan lamāšanās sēdēs, gan Zolitūdes traģēdija.

Vēstīts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs trešdien, 30. janvārī, veica kratīšanu Ušakova dzīvesvietā un birojā Rīgas domē. Šīs procesuālās darbības birojs veica iepriekš sāktā kriminālprocesā.

Ušakovs žurnālistiem apstiprināja, ka KNAB viņa dzīvesvietā veicis procesuālas darbības, bet nekādas apsūdzības viņam uzrādītas nav. Ušakovs uzteica KNAB darbinieku profesionalitāti, bet procesuālas darbības nekomentēja.

Publiskā paziņojumā Ušakovs norādīja, ka viņam nav piemērots nekāds procesuālais statuss, kā arī viņam nav izteiktas nekāda veida aizdomas. "Rīgas dome turpina darbu normālā režīmā," publiskajā paziņojumā pauda Ušakovs.

Ušakovs noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus ar likumu sodāmus pārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. Taču opozīcijas frakcijas savāca nepieciešamo parakstu skaitu ārkārtas sēdes sasaukšanai, kurā plānots skatīt jautājumu par mēra atlaišanu. Šī sēde bija jāizsludina pašam Ušakovam.

Ušakovu atkāpties aicināja bijušais Rīgas domes opozicionārs Juris Pūce (A/P), kurš šobrīd ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Viņš arīdzan lūdzis KNAB iespēju robežās sniegt informāciju par veiktajām kratīšanām.

Iepriekš portālam "Delfi" komentējot Rīgas domes opozīcijas pieprasīto ārkārtas sēdi par Ušakova atbrīvošanu no amata, Burovs portālam "Delfi" atgādināja par bijušā vicemēra Andra Amerika (GKR) demisiju.

Proti, kad pērn decembrī atklātībā nāca informācija, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" korupcijas skandālā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis kratīšanu arī Amerika dzīvesvietā, tālaika vicemērs lēma amatu atstāt.

"Neskatoties uz to, ka viņam nebija nekāds statuss un kratīšanai nebija nekādas juridiskas sekas, Ameriks nolēma demisionēt. Mēs šo lēmumu respektējām. Gan valde, gan deputāti ar savu balsojumu," teica Burovs, atklājot, ka pret Amerika demisiju bijusi praktiski visa GKR valde.

"Arī pie Ušakova pagājušajā nedēļā bija kratīšana, kurai nesekoja nekādi tiesiski ierobežojumi. Viņš pieņēma lēmumu palikt šajā amatā. Tas nozīmē, ka tas ir katra cilvēka personīgā lieta un lēmums. Mēs šo lēmumu arī respektējam. Rezultātā mēs neatbalstām opozīcijas priekšlikumu par viņa atlaišanu," norādīja tagadējais vicemērs Burovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!