Foto: F64
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā nedēļā īstenotā kratīšana Rīgas domes Satiksmes departamentā ir uzskatāma par politisku pasūtījumu, pirmdien žurnālistiem sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

To apliecinot fakts, ka Satiksmes departamenta direktora biroja vadītājam Vitālijam Reinbaham un nevienai citai departamenta amatpersonai KNAB nav noteicis kādus ierobežojumus pildīt savus amata pienākumus, norādīja Rīgas mērs.

Viņš arī uzsvēra, ka medijos izskanējusī informācija par prasītajiem kukuļiem arodbiedrībai "LABA" no mikroautobusu firmām, lai tās varētu turpināt piedalīties pasažieru pārvadājumos esot "politiski moderēts process", par to Satiksmes departamenta pārstāvji un arodbiedrība vērsīšoties tiesā par nomelnošanu.

Ušakovs arī norādīja, ka izteiktajam apgalvojumam, ka LABA esot "Sasķanas centra" kabatas arodbiedrība neesot nekāda pamata. "SC ir 4000 biedu, bet arodbiedrībai - 8000," uzsvēra Ušakovs.

Vainīgi pie šī politiskā pasūtījuma esot SC konkurenti gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās - partija "Vienotība", uzsvēra Ušakovs.

Rīgas mērs arī neuzskata, ka pašvaldībai būtu jātērē resursi un laiks, lai pārbaudītu, vai KNAB izteiktie apsvērumi saistībā ar kratīšanu atbilst patiesībai.

Savukārt Reinbahs informē, ka vēršas tiesā pret Latvijas Televīziju sakarā ar ziņu raidījumā pārraidīto pilnīgi nepatieso un apmelojošo sižetu. Atsaucoties uz anonīmiem avotiem, Latvijas valsts televīzija izplatīja nepatiesu informāciju, nepārbaudot un neveicot visvienkāršākās darbības, lai noskaidrotu patiesību.

LTV pārraidītajā sižetā bija izteikts apgalvojums par mikroautobusu pārvadājumiem: "Tiem, kas nemaksā, piemērotas sankcijas. No astoņām firmām, kas šajā tirgū darbojas, visticamāk, aptuveni puse prasītos kukuļus arī devusi. Savukārt pret tiem uzņēmumiem, kuri atteikušies maksāt minēto iemaksu, Satiksmes departaments piemērojis dažādas sankcijas neadekvātu sodu veidā."

Reinbahs uzsver, ka šis apgalvojums ir pilnīgi meli un ir viegli pārbaudāmi.

"Patiesība ir tāda, ka izpētot, ka sodi un sankcijas vienlīdz stingri piemērotas gan firmām, kuru darbinieki ir ziedojuši arodbiedrībai, gan pārējām, un par to televīzijas žurnālistiem bija iespēja pārliecināties, pieprasot attiecīgu informāciju," paziņojumā norāda Reinbahs.

Vēl vairāk - ja ņem vērā pat maksimālos sodus, kādus Kontroles dienests varētu piemērot pārvadātājiem, šīs summas ir daudz mazākas par tām, kuras, kā apgalvo "Panorāma", esot pieprasīts maksāt kukuļos. Turklāt kukuļdevējiem jārēķinās, ka par viņu darbībām draud kriminālatbildība, turpina Reinbahs.

Reinbahs arī noraida apgalvojumu, ka "Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem Rīgas pilsētā pieprasījusi kukuli, proti, veikt regulārus maksājumus arodbiedrībai. Pretī solīts labvēlīgs lēmums "Rīgas satiksmes" konkursā par mikroautobusu pakalpojumu nodrošināšanu".

Reinbahs arī norāda, ka viņš nav piedalījies šī iepriekšminētā konkursa komisijas darbā, bet vienlaikus atzīst, ka ticis izjautāts KNAB, taču ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu saistībā ar kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā Rīgas domes Satiksmes departamentā, liecina biroja sniegtā informācija.

Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersona par labvēlīgu lēmumu pieņemšanu saistībā ar pasažieru pārvadājumiem Rīgas pilsētā, pieprasījusi kukuli, proti, prasījusi veikt regulārus maksājumus kādai arodbiedrībai, norāda KNAB.

Šobrīd kriminālprocesā ir divi aizdomās turamie - viens par kukuļa pieprasīšanu lielā apmērā un otrs par tās atbalstīšanu. Viena aizdomās turētā persona ir amatpersonas statusā un tai liegts pildīt noteiktus pienākumus, portālam "Delfi" sacīja KNAB.

KNAB darbinieki 16.maijā veica procesuālas darbības Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola portālam "Delfi" ceturtdien norādīja, ka "kratīšana" notika iestādes telpās pirmajā stāvā. Personas, kuras piedalījās kratīšanā, piemēram, departamenta jurists, ir parakstījušies par informācijas neizpaušanu. Advokātu "no malas" departaments nav pieaicinājis.

Rīgas domē gan nezināja teikt, vai kratīšanā ir arī izņemti kādi priekšmeti. Procesuālajās darbībās piedalījies departamenta direktora pienākumu izpildītājs Agris Uplejs, kā arī domes jurists. Viņi abi  KNAB esot solījuši informāciju par kratīšanas iemesliem neizpaust.

KNAB "puteņa brīvbiļešu" lietā tikai turpinās pārbaude, savukārt, kratīšanai būtu nepieciešams sākt kriminālprocesu. KNAB lietvedībā ir arī 2012. gadā sākts kriminālprocess, kurā pārbauda iespējamu ilgstošu korupciju Satiksmes departamenta Kontroles dienestā, taču nav informācijas, ka ceturtdienas KNAB "viesošanās" Satiksmes departamentā būtu saistīta ar šo kriminālprocesu.

LTV ceturtdien vēstīja, ka kratīšana saistīta ar Kontroles dienesta darbu taksometru un mikroautobusu kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!