Foto: DELFI

Pašlaik Saeimas opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) noraida radikālā aktīvista Vladimira Lindermana vadītās "Dzimtās valodas" vēlmi kopīgi startēt Rīgas domes vēlēšanās un veidot kopīgu "Ušakova un Lindermana" savienību, dēvējot to par premjera pārstāvētās partijas "Vienotība" un specdienestu intrigām.

"Dzimtā valoda" ceturtdien paziņojumā presei norādījusi, ka "daudzus rīdziniekus uztrauc perspektīva, ka galvaspilsētā varētu atgūt varu nacionālisti". "Īpašu trauksmi izraisa fakts, ka pilsētas krievu iedzīvotāju balsis varētu dalīties starp "Saskaņas centru" un "Lindermana partiju – Par dzimto valodu!" Esam pārliecināti, ka krievu vēlētāju vairākums labprāt balsotu par abu partiju sarakstu. Par Ušakova un Lindermana savienību," teikts Lindermana organizācijas paziņojumā.

Lindermans paziņojumā norādījis, ka viņa vadītā partija no savas puses būtu gatava kopīgajā sarakstā deleģēt desmit cilvēkus. "Ņemot vērā, ka pavisam sarakstā būs 60 kandidāti, mūsu piedāvātā attiecība 1:5 ir korekta un reālistiska," uzsvērusi partijas valde.

Valde piedāvājusi iekļaut apvienotajā sarakstā "cieņas vērtus cilvēkus, kas organizēja parakstu vākšanu un tautas nobalsošanu par krievu valodu un aktīvi piedalījās šajos pasākumos. Turklāt viņi visi ir lieliski profesionāļi". Daļa no viņiem esot pazīstami sabiedrībā - jurists un partijas valdes loceklis Ilarions Girss, Latvijas Universitātes pasniedzējs, politoloģijas doktors Andrejs Berdņikovs, publicists ar darba pieredzi Rīgas domē izglītības un transporta jomā Aleksandrs Giļmans, uzņēmējs iļja Kozirevs, biedrības "Dzimtā valoda" vadītājs Anastasija Visocka un uzņēmējs Jurijs Žuravļovs.
Tikmēr pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) portālam "Delfi" apliecināja, ka nesadarbosies ar Lindermanu. Ušakovs arī uzsvēra - viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka "tā saucamā partija "Par dzimto valodu" pēdējā laikā ir kļuvusi par "Vienotības" un specdienestu darbinieku politprojektu". "Tieši viņi, izmantojot visdažādākās, arī neviennozīmīgi vērtējamas metodes, mudina "Par dzimto valodu" aktīvi piedalīties Rīgas domes vēlēšanās," viņš teica.

""Vienotības" mērķis ir skaidrs – partijai "Par dzimto valodu" aktīvi jācīnās ar "Saskaņas centru", turklāt liekulīgi piesedzoties ar krievvalodīgo rīdzinieku interešu aizstāvības kārti," pauda pašreizējais Rīgas mērs.

Viņš izklāstīja savu versiju - "Vienotības" un specdienestu galvenais uzdevums ir panākt, lai "Par dzimto valodu" savāc līdz 4,5% balsu, tādējādi neiekļūstot Rīgas domē. Tādā gadījumā par šo partiju atdotās balsis vienmērīgi sadalītos gan starp "Saskaņas centru", gan starp "Vienotību" un Nacionālo apvienību, un SC rezultātā var iegūt 49% balsu. Un tad Rīgā pie varas atgrieztos labējie ar "Vienotības" saraksta līderi Sarmīti Ēlerti priekšgalā, klāstīja Ušakovs.

"Ar pašreizējo "Vienotības" vadību "Saskaņas centrs" nesadarbosies nekādos apstākļos. Mēs arī nekādā gadījumā ne pirms, ne pēc vēlēšanām nesadarbosimies ar "Vienotības" rokaspuišiem, piemēram, no partijas "Par dzimto valodu"," pauda Ušakovs.

"Vienotības" vadītāja Solvita Āboltiņa Ušakova izteikumus komentēja lakoniski - acīmredzot, Ušakovam, saņemot Lindermana uzaicinājumu sadarboties, aptrūkušies argumenti, kā komentēt pašam savu rīcību, tāpēc viņš izmantojis metodi uzbrukt kādam trešajam, šajā gadījumā - politiskajam pretiniekam partijai "Vienotība".

"Tiešām es aicinātu tomēr Ušakova kungu lietot korektus izteikumus un mēģināt atrast politiskus, nevis izdomātus argumentus," portālam "Delfi" sacīja Āboltiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!