Foto: LETA

"Saskaņas centra" (SC) valdes priekšsēdētājs, Rīgas mērs Nils Ušakovs lūdzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) reaģēt uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušajiem "Vienotības" pārstāvja Pētera Viņķeļa apgalvojumiem par "SC laikā par leģendāru kļuvušo nekaunīgo 20% "otkatu" Rīgas publiskajos iepirkumos", portālu "Delfi" informēja mēra pārstāve Anna Kononova.

"Šāds publiski pausts viedoklis nepārprotami norāda uz to, ka Pēterim Viņķelim ir informācija par korupciju un citām krimināli sodāmām darbībām. Šajā situācija KNAB ir pienākums nekavējoties nopratināt Pēteri Viņķeli par viņa rīcībā esošo informāciju un tik pat nekavējoties uzsākt darbu, lai apturētu šīs krimināli sodāmās aktivitātes," uzskata Ušakovs.

Vienlaicīgi viņš arī lūdzis KNAB izvērtēt nepieciešamību ierosināt kriminālprocesu pret Viņķeli par korupcijas noziegumu "atbalstīšanu un neziņošanu". Ušakovs norāda, ka neziņošana par zināmiem korupcijas gadījumiem un kriminālām aktivitātēm ir pielīdzināma šo noziegumu atbalstīšanai un piesegšanai, kas arī ir krimināli sodāma rīcība.

Ušakovs arī norādījis, ka Viņķelis savulaik bijis spiests pamest civildienestu un diplomātisko dienestu savas reputācijas dēļ, tāpēc esot pieļaujams, ka viņš patiešām ir piesedzis un atbalstījis kādas viņam zināmas koruptīvas darbības un kompetentām iestādēm uz to noteikti būtu jāreaģē.

Rīgas mērs trešdien plāno arī iesniegt pieteikumu tiesā, kurā viņš prasa Viņķelim atsaukt nepatiesu informāciju, ka arī kompensēt morālo kaitējumu - 10 000 latu. Ja to izdosies piedzīt, šo summu Ušakovs pārskaitīšot kādai no labdarības organizācijām, pavēstīja Kononova.

Asa publiska retorika starp "Vienotības" un SC pārstāvjiem nav retums. Piemēram, premjers Valdis Dombrovskis (V) jau vasaras vidū sev neierasti asi izteicās, ka Rīgas domē ir jāizbeidz trekno gadu rīkošana un jāatgriežas pie sabalansētiem izdevumiem atbilstoši reālajām iespējām.

Savukārt Ušakovs atzinis, ka viņa vadītās Rīgas domes sadarbība ar valdību ir nekāda un ka "valdība kopumā ne īpaši ievēro pašvaldību intereses un tas nav stāsts tikai par Rīgu".

Tāpat Ušakovs izteicies, ka ""Vienotība" ir kļuvusi bīstama Latvijai, valsts normālai pastāvēšanai. Daudz bīstamāka nekā demonizētie oligarhi."

Dombrovskis šīs Ušakova replikas nosaucis par priekšvēlēšanu demagoģiju un piebildis - ja kāds ir bīstams Latvijai, tad tas ir SC, ko apliecinājusi iesaistīšanās aktivitātēs saistībā ar februārī notikušo referendumu par valsts valodas statusa piemērošanu krievu valodai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!