Foto: LETA
Gaidāmais referendums par krievu valodu kā otru valsts valodu nevainagosies ar panākumiem, Latvijas Televīzijas raidījumā "Sastrēgumstunda" atzina Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs", SC), kurš arī ir parakstījies par Satversmes grozījumu ierosināšanu, lai krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu.

Ušakovs uzsvēra, ka situācija nacionālajā jomā ir "tālu no normālas". "Man nav ne mazāko šaubu, ka referendums nevainagosies ar pozitīviem rezultātiem, nav iespējams savākt gandrīz 800 tūkstošus balsu," atzina SC līderis, vienlaikus prognozējot, ka parakstu vākšanā izdosies savākt nepieciešamo parakstu skaitu, lai nodotu Satversmes grozījumus parlamentā.

Tādējādi referendums ir simbolisks, lai pievērstu uzmanību situācijai Latvijā, uzskata Ušakovs.

Savukārt "Vienotības" pārstāvis Kārlis Šadurskis, atbildot uz jautājumu, vai to uzskata par atriebību, nepaņemot SC valdībā, sacīja, ka parakstoties Ušakovs "atstrādāja savu okupācijas atzīšanu, lai attīrītos savu vēlētāju acīs".

Jau ziņots, ka pašlaik notiek parakstu vākšana par Satversmes grozījumu ierosināšanu par otru valsts valodu. Pirmajās divās nedēļās bija parakstījušies gandrīz 40 tūkstoši pilsoņu. Lai grozījumi tiktu iesniegti Saeimā, par tiem jāparakstās 154 tūkstošiem. Ja deputāti to noraida vai pieņem grozītā veidā, tiek izsludināts referendums.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem - 771 350 pilsoņiem.

Parakstu vākšanā piedalījies arī Ušakovs, kam sekoja arī citi SC pārstāvji no dažādām pašvaldībām Latvijā. Tas radījis plašu rezonansi un pretrunīgu vērtējumu, jo iepriekš SC norobežojās no šīs iniciatīvas. Atsevišķi politiskie spēki pat aicinājuši izvērtēt Ušakova atbilstību mēra amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!