Foto: LETA
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata par absurdu Valsts valodas centra (VVC) ierosināto pārbaudi par to, vai viņam kā Rīgas domes priekšsēdētājam bija tiesības 9.maijā Uzvaras parkā sanākušos svinētājus uzrunāt tikai krievu valodā.

Ironisku viedokli par notikušo viņš pauda sociālajā tīklā "Facebook", norādot, ka šajā situācijā pašvaldības pārstāvji varētu sūdzēties VVC par vienu no domes kaķiem, jo darbiniekiem esot aizdomas, ka dzīvnieks apmeklētājus neuzrunā valsts valodā.

Politiķis sacīja, ka apzinās, ka daļa no klātesošajiem 9.maija pasākumos bija latvieši, tomēr viņš šajā dienā vēlējies uzrunāt dalībnieku vairākumu viņu dzimtajā valodā - krieviski. "Valsts šos cilvēkus konsekventi ignorē un pēc tam brīnās par integrācijas neveiksmēm, vainojot izglītības sistēmu," savu viedokli pauda Ušakovs.

Viņš arī uzsvēra, ka 9.maija pasākumu organizē nevalstiskā organizācija "9.maijs.lv", nevis pašvaldība, tādēļ neesot svarīgi tas, kādā statusā viņš teicis uzrunu - kā Rīgas mērs vai privātpersona.

Arī iepriekšējos gados 9.maija pasākumos Ušakovs pie klātesošajiem ar uzrunu vērsies krievu valodā.

Ka ziņots, VVC sācis pārbaudi, skaidrojot, vai Rīgas domes priekšsēdētājam Ušakovam bija tiesības 9.maijā Uzvaras parkā sanākušos svinētājus uzrunāt tikai krievu valodā.

Kā  pastāstīja VVC direktora vietnieks Agris Timuška, speciālisti pārbaudīs, vai Ušakovam bija tiesības savu uzrunu par godu tā dēvētajai uzvaras dienai teikt krievu valodā. VVC skaidros, kas bija pasākuma organizators un kādā statusā tajā svinētājus uzrunāja mērs. Pārbaudi VVC sāka pēc paša iniciatīvas.

Pagaidām nevarot prognozēt precīzu datumu, kad VVC varētu pieņemt lēmumu par to, vai Ušakova uzrunas forma vērtējama kā pārkāpums, taču Timuška sacīja, ka izvērtēšana varētu notikt aptuveni divas nedēļas.

Ušakovs 9.maijā Uzvaras parkā sacīja uzrunu krievu valodā, paužot, ka nevienā citā pasaules pilsētā 9.maijs netiek svinēts tā, kā tas tiek darīts Rīgā.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!