Valsts valodas centrs nav saņēmis informāciju, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) būtu apstrīdējis centra lēmumu par sodu saistībā ar pašvaldības komunikāciju krievu valodā sociālajos tīklos, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja centra direktors Māris Baltiņš.

Jau ziņots, ka Valsts valodas centrs sodījis Ušakovu par pašvaldības īstenoto saziņu svešvalodā sociālajos tīklos. Iepriekš centra pārstāvis Viesturs Razumovskis sacīja, ka "nevar noliegt, ka šāds lēmums pieņemts," taču atteicās atklāt, kāds sods ir piemērots Ušakovam. Soda apmērs esot privātpersonas lieta un centrs nevararot to izpaust. Kā nosaka normatīvie akti, sods par šādu pārkāpumu ir robežās no 35 līdz 140 eiro.

Savukārt Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis sacīja, ka "lēmums viennozīmīgi tiks pārsūdzēts un juristi izvērtēs lietas juridiskos aspektus". Rīgas dome saņēmusi pārkāpuma protokolu. Tāpat pašvaldība turpināšot ierasto komunikāciju līdz šim izmantotajās valodās.

Intervijā raidījumam centra direktors skaidroja, ka Valsts valodas centrs par Rīgas domes komunikāciju arī krievu valodā bija saņēmis vairākas sūdzības, tāpēc arī sāka pārbaudi. Viņš skaidroja, ka sodīta ir Rīgas dome Nila Ušakova personā, jo, izmantojot iestādes publisko kontu, dome par gluži ikdienišķiem jautājumiem bija Rīgas iedzīvotājus informējusi ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā.

Centra direktors skaidroja, ka kā privātpersona savā privātajā kontā Rīgas mērs varot komunicēt kādā valodā vēlas, taču, runājot par ikdienišķiem jautājumiem, piemēram, ceļu remonti, nevis par starptautiskiem jautājumiem vai krīzes situācijām, iestādēm savos sociālo tīklu kontos jākomunicē tikai valsts valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!