Foto: LETA
Lai arī tiesnešiem un prokuroriem šogad palielinājās atalgojums, uz advokatūru nolēmuši pāriet trīs pieredzējuši prokurori - Rīgas tiesas apgabala prokurores Inese Šulte, Ieva Garanča un Rīgas Autotransporta prokuratūras virsprokurors Indulis Bukovskis.

Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska pastāstīja, ka šie trīs prokurori nesen nokārtojuši eksāmenu, taču viņa atgādināja, ka pie zvēresta cilvēki tiek pielaisti tad, kad ir izbeigtas darba attiecības ar prokuratūru. Zvērestu varētu dot marta beigās.

Kad zvērests nodots, tad advokāti var sākt pildīt savus pienākumus.

Kaminska uzsvēra, ka abas prokurores ir ārkārtīgi augstas klases profesionāles un kopumā viņa ir izbrīnīta, ka tik atzītas speciālistes vēlas strādāt advokatūrā. Tajā pašā laikā viņa atzina, ka advokatūra varbūt ir cits izaugsmes veids. Bukovski viņa tik labi nepazīst.

"Advokatūra kopumā var justies pagodināta, nu tas varbūt ir teikts par skaļu, bet katrā gadījumā tas, ka nāk augsta līmeņa profesionāļi, tas jau tikai ceļ mūsu līmeni un kvalifikāciju," sacīja Kaminska un piebilda, ka, protams, līdz ar prokuroru pievienošanos advokātiem palielinās arī konkurence.

Prokuroriem ir daudzas priekšrocības advokāta darbā salīdzinājumā ar advokātiem, kuri nenāk no prokuratūras vai izmeklēšanas institūcijām "tieši zināšanu ziņā par to sadaļu".

Padome gan neuzskaita, cik pēdējos gados advokātu rindām piepulcējušies tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji.

Bukovskis, kurš prokuratūrā nostrādājis jau desmit gadu, pastāstīja, ka par labu advokatūrai izšķīries, jo vēlējies mainīt kaut ko savā karjerā. Piedevām, savulaik sākot studijas Policijas akadēmijā, viņam bijis mērķis iegūt pēc iespējas labāku juridisko izglītību, praktizēt prokuratūrā un tad arī startēt advokatūrā, kas ir loģisks lēmums.

"Par atalgojumu es pašlaik nevarētu teikt, tas nebūtu korekti, jo prokuratūrā no 1.janvāra tas salīdzinoši palielinājies," viņš norādīja.

Martā zvērestu Bukovskis nedošot, jo vēl nodomājis kādu laiku pastrādāt prokuratūrā.

Šulte, komentējot savus nākotnes plānus, teica, ka prokuratūra nostrādājusi 14 gadu un tā ir bijusi pirmā un līdz šim vienīgā darbavieta. Prokurore vēloties savā karjerā izmaiņas, tādēļ nolēmusi izmēģināt spēkus advokatūrā.

Viņai gan atalgojums nav iemesls, kāpēc izvēlējusies advokāta profesiju, un viņa tāpat kā Bukovskis atzina, ka atagojums šogad prokuratūrā ir palielinājies.

Abas Rīgas tiesas apgabala prokurores ir uzturējušas apsūdzības vairākās skaļās krimināllietas, kur apsūdzības uzrādītas gan par slepkavībām, gan laupīšanām, gan citiem noziegumiem. Garanča bieži uzturēja apsūdzības rasu un nacionālā naida kurināšanas lietās. Šultei, piemēram, viena no pēdējām skaļām lietām bija par Mārupē veikto uzbrukumu inkasācijas automašīnai.

Jau ziņots, ka pērn, kad prokuratūrā jau bija samazināts atalgojums, advokāta zvērestu nodeva pieredzējušie Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurori Āris Bočs un Ivars Krauze. Tieši Krauze bija viens no pieredzējušākajiem Latvijas prokuroriem, kurš piedalījies daudzu krimināllietu izmeklēšanā, kas savulaik ieguvušas plašu sabiedrības rezonansi.

No prokuratūras sev zināmu iemeslu dēļ aizgāja vēl vairāki prokurori.

Latvijā nav sveša lieta, ka likumsargi un tiesneši pāriet strādāt advokatūrā. Daudzi sabiedrībā zināmi advokāti savulaik strādājuši policijā, prokuratūrā vai tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!