Foto: LETA

Uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem būs jāizvieto redzams un neredzams drošības elements, paredz saskaņošanai nodotais Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais noteikumu projekts "Tabakas izstrādājumu drošības elementu noteikumi".

Minētie noteikumi izstrādāti, lai pārņemtu Eiropas Savienības direktīvu, kas tuvina dalībvalstu normatīvos un administratīvos aktus attiecībā uz tabakas un saistīto izstrādājumu ražošanu, noformēšanu un pārdošanu. Direktīva paredz, ka tabakas izstrādājumu unikālajam identifikatoram uz visām tabakas izstrādājumu iepakojuma vienībām, ko laiž tirgū, jābūt redzamam un neredzamam drošības elementam, kas ir drošs pret viltojumiem.

No noteikumiem izriet, ka redzamajam un neredzamajam drošības elementam būs jābūt piestiprinātam vai drukātam tā, lai šo elementu nevarētu izdzēst un nekādā veidā noslēpt vai pārtraukt.

Noteikumos teikts, ka drošības elements sastāv no pieciem autentiskuma elementu veidiem – gijoša jeb acīmredzama elementa, mikrodrukas jeb daļēji slēpta elementa, ultravioletā neatstarojošā papīra jeb daļēji slēptā elementa, progresīvās iespiedkrāsas jeb slēptā elementa, kā arī aizsargšķiedras jeb slēptā elementa.

Par noteikumu projektu vēl jālemj Ministru kabinetam, bet plānots, ka noteikumi stāsies spēkā šā gada 20. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!