Foto: Pixabay

Opozīcijas deputāti rosina uz Covid-19 pandēmijas laiku sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas, kultūras un sporta sektoriem piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5%.

Deputāti Kaspars Ģirģens, Vjačeslavs Dombrovskis, Ēriks Pucens, Evija Papule un Ralfs Nemiro iesnieguši izskatīšanai Saeimā grozījums PVN likumā, paredzot noteikt PVN likmi 5% apmērā sabiedriskās ēdināšanas iestāžu sniegtajiem ēdināšanas pakalpojumiem, izņemot pakalpojumus vai pakalpojumu daļas, kas attiecas uz alkoholiskajiem dzērieniem.

Tāpat 5% PVN likmi rosināts piemērot skaistumkopšanas iestādēm, kultūras iestādēm, kultūras pasākumiem, to organizētājiem, sporta pasākumu organizētājiem, sporta klubiem, kā arī personām, kas sniedz privātus sporta pakalpojumus.

Minētajos sektors samazināto PVN likmi rosināts piemērot līdz brīdim, kamēr spēkā ir valdības noteiktie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka Covid-19 pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu dēļ vissmagāk cietuši tieši sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas mītnes, kultūras un sporta sektors.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gadā Latvijas tūristu mītnēs apkalpoti 1,46 miljonus ārvalstu un vietējo viesu, kas ir par 48,7 % mazāk nekā 2019. gadā un ir zemākais rādītājs pēdējo desmit gadu laikā. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas nozares apjoms salīdzinājumā ar 2019. gadu samazinājās par 32,6 %.

"Šajā situācijā vissmagāk skartas nozares maksimāli jāatbrīvo no nodokļu sloga, lai novērstu uzņēmumu bankrotus un cilvēkkapitāla zaudēšanu citām valstīm. PVN 5% likmes piemērošana ļaus samazināt cenas, veidot uzkrājumus tādējādi palielinot pieprasījumu, apgrozījumu un palīdzot uzņēmumiem pārvarēt šo krīzi," pauž likumprojekta autori.

Deputāti uzskata, ka, samazinot PVN likmi ilgtermiņā pieaugs nozarē nodarbināto skaits, kas nozīmē, ka palielināsies valstī nomaksāto darbaspēka nodokļu apjoms, kas savukārt kompensētu budžeta ieņēmumus, kuri kristos samazinātās PVN likmes dēļ.

Tāpat deputāti uzskata, ka PVN likmes samazināšana var mazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru nozarēs un mazināt ēnu ekonomikas negatīvās sekas reāli strādājošos uzņēmumos. Pazeminot PVN likmi, samazināsies nozaru motivācija izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!