Foto: LETA

Jau kopš aptuveni 2015. gada Konkurences padome aizsardzības nozarei norādījusi, ka tās iepirkumos notiek "ļoti dīvainas lietas", par ko sūdzas pretendenti, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" pavēstīja Saeimas deputāte, bijusī Konkurences padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama (P).

Viņa atzina, ka savulaik saņemti "daudzi signāli" un tieši iepirkumi aizsardzības nozarē vienmēr bijuši kritiski un aizdomīgi.

Tas, ko dara Aizsardzības ministrijā, apdraud drošību, uzskata deputāte: "NATO partneri skatās – kas jums tur notiek šajā jomā?"

Pirms nedēļas "Progresīvie" arī nosūtījuši jautājumus aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei (NA). Tajā pausts aicinājums atklāt attiecīgos uzvārdus, kas bijuši saistīti ar lēmumiem par armijas pārtikas iepirkumu. Tomēr politiskais spēks tā arī nav saņēmis atbildes.

Politiķe arī iezīmēja grūtības pilnvērtīgi vērtēt iepirkumus aizsardzības nozarē, atzīstot, ka informācija iepriekš bijusi ierobežota saistībā ar drošības aspektiem.

Iepriekš, kad attiecīgās iestādes norādīja uz iespējamiem pārkāpumiem šajā jomā, atsevišķi iepirkuma komisijas locekļi, iespējams, "tika atlaisti sakarā ar negodprātīgu darbību", taču bijušās Konkurences padomes vadītājas ieskatā aizsardzības nozares iepirkumos šāda pieeja varētu būt izveidojusies par tradīciju.

Jau ziņots, ka neliels, Rojā reģistrēts uzņēmums "Zītari LZ" pērn decembrī ieguvis 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi armijas vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Par šo iepirkumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs jau ir sācis kriminālprocesu, kurā četrām personām – diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda, ka būtu jāatrod veids, kā tikt vaļā no iepirkuma līguma par centralizēto pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

"Sen nav tie laiki, kad krāpnieki ir tie, kas nosaka visu. Viņi tagad tiek pieķerti pa labi, pa kreisi. Piepumpēsim muskuļus un izstumsim viņus no sistēmas," sacīja premjers, paužot nostāju, ka valstij vajadzētu rīkoties agresīvāk un lauzt attiecīgo līgumu.

Troksnis un sašutums publiskajā telpā gan nav kaitējis pašam iepirkumam, jo līdz šim armija uzņēmumam jau ir pārskaitījusi 194 474 eiro.

Tāpat nu atklājies, ka 220 miljonus eiro vērtais konkurss par pārtikas iegādi armijai gan miera, gan kara apstākļiem sarīkots pēc parastas publisko iepirkumu procedūras, nevis atbilstoši aizsardzības jomai speciāli paredzētam likumam. Tas ļāva konkursa pretendentiem neveikt drošības dienesta pārbaudi, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

Iepriekš arī vēstīts, ka ceturtdien, 16. martā, KNAB vairākos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā 14 tiesas sankcionētas kratīšanas, saistībā ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkuma centra īstenoto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām".

Reaģējot uz izskanējušo informāciju medijos, šā gada 17. martā Mūrniece izdeva rīkojumu no amata pienākumu pildīšanas uz laiku atstādināt divas amatpersonas, kuras saistītas ar Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra (VALIC) veikto iepirkumu "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi NBS vajadzībām.

Arī Nacionālā drošības padome (NDP) secinājusi, ka līgums par centralizēto pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vajadzībām neatbilst NBS pasūtījumam, kā arī šādu līgumu slēgšanas kritērijiem, teikts paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!