Foto: stock.xchng
Par to, ka apcietinātās medmāsas bērna redzes problēmas varētu būt vardarbības sekas, nevis kāda saslimšana, ārstus "iedrošināja domāt" pediatrijas oftalmoloģijas profesors no Londonas, pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS).

Apcietināto medmāsu un bērnu slimnīcā pazīst daudzus gadus, kopš pirmās reizes, kad meitenīte iestājās BKUS Acu slimību klīnikā, informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece. Ārstēšanās procesa laikā meitenes māte pret bērnu izturējās rūpīgi, bet reizē arī stingri, un visi ārstu dotie norādījumi tika precīzi izpildīti.

Meitenei tika noteiktas "neskaitāmas medicīniskās analīzes un veikti dažādi izmeklējumi", stāsta Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa. Lai arī uz konsultācijām tika piesaistīti dažādu medicīnas nozaru profesori ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm, diagnoze palika neskaidra. Sākotnēji tika domāts, ka ka meitenes redzes problēmas varētu būt saistītas ar kādu ģenētisko saslimšanu. Savukārt pediatrijas oftalmoloģijas profesors un ārsts no Londonas "iedrošināja domāt un pierādīt", ka šis gadījums varētu būt saistīts ar vardarbību.

BKUS psihoterapeite Gunta Andžāne norāda, ka šajā gadījumā "māte pielikusi daudz pūļu, izdomas un melu, lai slēptu savus patiesos mērķus no visiem - ārstiem, aprūpes personāla, palīdzības organizāciju cilvēkiem un citām iesaistītajām pusēm".

Psihoterapeite arī sacīja, ka ārsti un medicīnas personāls tic pacientiem, arī bērna māti uzlūko kā personu, kas ir ieinteresēta bērna veselībā un tic viņai, tāpēc sākotnēji aizdomas par šo gadījumu neradās.

Ar ārstēšanu saistītie jautājumi ir konfidenciāla informācija, bet būs nepieciešams ilgs laiks un vairāku ārstu profesionāls darbs, lai palīdzētu meitenei atveseļoties, uzsver ārsti.

Kā ziņots, apcietinājumā nonākusi 1971.gadā dzimusi medicīnas māsa, kuru likumsargi tur aizdomās par savu bērnu sakropļošanu un nonāvēšanu. Mediķe ilgstoši dažādās Latvijas slimnīcās strādājusi ar bērniem, tādēļ izmeklētāji tagad pārbauda arī viņas iespējamās noziedzīgās darbības pret svešiem mazuļiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Policija pagaidām kā galveno motīvu bērnu sakropļošanā vainotās medmāsas rīcībā saskata mantkārību, proti, iespējamais noziegums veikts, lai saņemtu pabalstu par bērna invaliditāti, žurnālistiem atzina VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Patlaban ierosināts kriminālprocess par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, kurā māte vērsusi vardarbību pret savu 12 gadus veco meitu, radot patoloģiskas sekas bērna acij, kā dēļ pasliktinājusies meitas redze.

Policijai ir arī versija par to, ka sieviete varētu būt izturējusies vardarbīgi, un, iespējams, noslepkavojusi divus citus savus bērnus. Bez minētās meitenītes sievietei ir bijuši vēl trīs bērni. No šiem bērniem viens piedzimis nedzīvs, un policija šo gadījumu neizmeklē, savukārt aizdomas izraisot 1994.gadā dzimušās un 1997.gadā mirušās meitenes nāves apstākļi - viņa slimojusi ar sirdskaiti. Tāpat izmeklēta tiek 2002.gadā dzimušā un 2008.gadā mirušā dēla nāve - viņš miris ar nezināmas izcelsmes sepsi (asins saindēšanos), un puisēnam arī bijušas problēmas ar redzi.

"Ir pieprasīti visi dokumenti, nozīmētas ekspertīzes. Lietas apjoms ir milzīgs," teica Grišins. Viņš neizslēdza, ka izmeklētāji arī varētu pētīt aizdomīgus bērnu nāves gadījumus medmāsas iepriekšējās darbavietās, gan piebilstot, ka patlaban neesot nedz norāžu, nedz faktu, kas par to varētu liecināt. "Izmeklēšanā to pētīs," norādīja policijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!