Foto: LETA
Biotehnoloģiju uzņēmums "Rigvir grupa" pēc savas iniciatīvas pieņēmis stratēģisku lēmumu uz laiku apturēt nacionālajā reģistrācijas procedūrā reģistrēto zāļu "Rigvir" izplatīšanu Latvijas teritorijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju, informē uzņēmums. Tas nozīmē, ka uz laiku Latvijā būs zaudēta ārstēšanās iespēja ar šīm zālēm agrīniem melanomas pacientiem, norāda "Rigvir grupa".

Kā tieši tas atsauksies uz pacientiem un kompensējamo zāļu sarakstu, kurā ir arī zāles "Rigvir", portāls "Delfi" jautāja Nacionālajā Veselības dienestā (NVD). "Šobrīd NVD no ražotāja nav saņēmis oficiālu informāciju par "Rigvir" reģistrācijas statusu Latvijas Zāļu reģistrā. Tiklīdz informācija tiks saņemta, tiks lemts par tālākajiem soļiem," atbildēja NVD sabiedrisko attiecību pārstāve Agnese Jasenoviča.

NVD arī norāda, ka melanomas ārstēšanai var pielietot kādu no atsevišķi vai kombinējot kādu no šādiem terapijas vediem: operatīvo (operācija), staru terapiju vai medikamentozo. Kompensējamo zāļu sarakstā pacientam ar ļaundabīgu ādas melanomu pieejamas zāles ar vispārīgo nosaukumu Interferonum alfa, kā arī zāles Vemurafenibum,Cobimetinibum, Dabrafenibum, Trametinibum un Pembrolizumabum metastātiskas ādas melanomas gadījumā. "Attiecīgi ārsta kompetencē ir izlemt, kurš no terapijas veidiem vai medikamentiem pacientam konkrētajā situācijā būtu piemērotākais," piebilst Jasenoviča.

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) ir informēta par reģistrācijas apliecības īpašnieka SIA "Latima" lēmumu pēc savas iniciatīvas uz laiku apturēt nacionālajā reģistrācijas procedūrā reģistrēto zāļu "Rigvir šķīdums injekcijām" izplatīšanu Latvijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju, vēsta ziņu aģentūra LETA. atsaucoties uz ZVA pārstāves Ditas Okmanes teikto. Vienlaikus, neskatoties uz uzņēmuma lēmumu, aģentūra turpina zāļu "Rigvir" kvalitātes pārbaudi, kuras rezultāti būs zināmi marta beigās, piebilda Okmane.

Uzņēmums "Rigvir grupa" lēmumu uz laiku apturēt zāļu "Rigvir" izplatīšanu pamato ar finanšu apsvērumiem, proti, zāļu "Rigvir" izplatīšanas Latvijā nerentabilitāti. Proti, uzņēmuma finanšu kapacitāte šobrīd ir ierobežota, lai vienlaikus nodrošinātu gan Eiropas centralizētās reģistrācijas prasību izpildi, gan papildus administratīvo prasību izpildi turpmākai zāļu izplatīšanai Latvijā. Uzņēmums uzsver, ka lēmuma pamatā nav nekādi ārkārtas apstākļi, un tas nav saistīts ar riskiem iedzīvotāju veselībai.

"Šāds lēmums ir loģisks un ekonomiski pamatots solis, kas ļauj koncentrēt investīcijas un administratīvos resursus uz Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) saskaņotā pētījumu plāna izpildi, lai varētu tikt uzsākti otrās fāzes pētījumi EMA zonā, rezultātā nodrošinot zāļu "Rigvir" centralizētu reģistrāciju," norāda "Rigvir grupas" valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš. Viņš arī atzīst, ka uz laiku Latvijā būs zaudēta ārstēšanās iespēja.

"Vienlaikus uzņēmuma akcionāriem un man šis ir personīgi smags lēmums, jo tas ietekmēs daudzus Latvijas pacientus un veselības aprūpes sistēmu kopumā," stāsta Auziņš. Viņa ieskatā, šī izšķiršanās par labu "Rigvir" un viroterapijas attīstībai un dzīvotspējai ilgtermiņā.

"Šobrīd nav mūsu spēkos uzturēt visus attīstības virzienus, mēs ejam turp, kur gan uzņēmums, gan "Rigvir," gan sabiedrība laika gaitā varēs gūt maksimālo atdevi un labumu," uzsver "Rigvir grupas" vadītājs.

Par šo lēmumu uzņēmums jau informējis Veselības ministriju, Veselības inspekciju un Zāļu Valsts aģentūra, kam lūgts nelikt šķēršļus šobrīd krājumos esošo zāļu realizācijai, lai nodrošinātu esošajiem pacientiem uzsāktās terapijas nepārtrauktību.

"Paredzams, ka minētais lēmums var atstāt ietekmi arī uz valsts veselības budžetu, tajā skaitā ilgtermiņā, jo līdz šim Rigvir nodrošināja ārstēšanos 60-70% melanomas pacientu, kuri izmantoja valsts kompensētos medikamentus. Medikaments valstij kopumā izmaksājis aptuveni 250 000 eiro gadā, vienlaikus uzņēmums nodokļos samaksājis ap 750 000 eiro. Lai šo nišu aizpildītu ar citiem medikamentiem, valstij var papildu nākties tērēt vairākus miljonus eiro ik gadu, pacientiem sākot ārstēties jau vēlākās vēža stadijās, jo citu medikamentu agrīnai melanomas ārstēšanai saskaņā ar vadlīnijām pašlaik pasaulē nav," informē "Rigvir grupa".

Līdz ar šo uzņēmuma lēmumu aptur darbību arī Ainas Mucenieces viroterapijas fonda palīdzības pamatprogramma, kas līdz šim esot sniegusi palīdzību Latvijas vēža pacientiem vairāku simtu tūkstošu eiro apjomā, vēsta uzņēmums. Tāpat "Rigvir grupa" uz laiku vairs neuzņemsies stipendiju programmas skolēniem finansēšanu.

"Rigvir grupa" jau informēja, ka pagājušajā gadā uzsākta kompānijas restrukturizācija uz biotehnoloģiju uzņēmumu, kas nozīmē vairāk resursu novirzīt produkta starptautiskai attīstībai un vīrusa substances ražošanai. Īstenojot šos plānus, pērnā gada novembrī ekspluatācijā tika nodota Baltijā modernākā specializētā vīrusu ražotne, kurā pavisam ieguldīti 2,6 miljoni eiro, kā arī pārdota klīnika un Starptautiskais Viroterapijas centrs. Šogad uzsākts vīrusa aktīvās substances laboratorijas sertifikācijas process, kā arī notiek aktīva Eiropas Savienības fondu piesaiste un nule uzsākts pirmais starptautiskais investīciju piesaistes posms, lai kompānija spētu īstenot saskaņoto pētījumu programmu.

Jau ziņots, ka "Rigvir" grupa pērnā gada oktobrī pārdeva savam jaunam partnerim AS "Amber Capital Holding" vienu no saviem meitas uzņēmumiem - viroterapijas klīniku "Global Virotherapy Cancer Clinic".

"Rigvir" grupa ir biotehnoloģiju uzņēmumu grupa, kuras darbības mērķis ir Latvijā izstrādāto vēža viroterapijas zāļu ražošana un izpēte. Viroterapija ir vēža ārstēšanas metode, izmantojot īpašu vīrusu, kurš pēc ievadīšanas cilvēka organismā, atrod un iznīcina ļaundabīgā audzēja šūnas. Minēto vīrusu 20.gadsimta sešdesmitajos gados atklāja Latvijas zinātniece Aina Muceniece.

"Amber Capital Holding" reģistrēts šī gada 21. martā.

Savukārt SIA "Viroterapijas & Integratīvā klīnika" apgrozījums pērn bijis 826 486 eiro, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš, bet zaudējumi samazinājušies par 17% un bija 144 111 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!