Foto: F64
Uz Latvijas un Krievijas robežas robežsargi un muitnieki strādā, izmantojot maksimālās personāla un infrastruktūras jaudas, tomēr kravas automašīnu rindas, kā ierasts pirms Ziemassvētkiem, ir garas, sasniedzot aptuveni 1000 automašīnu.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis, tiekoties ar presi, uzsvēra, ka Eiropas Savienības un Krievijas tirdzniecības apjoms ir palielinājies un attiecīgi palielinājusies kravu plūsma. Viskrasāk to var izjust pirms Ziemassvētkiem.

Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs savukārt atzina, ka patlaban gan Latvijas, gan Krievijas pusē sasniegts kravu plūsmas kulminācijas punkts. Abas puses darot visu, lai ātrāk noformētu dokumentus un nogādātu kravas Krievijā. Arī tehniskās pauzes esot izslēgtas, turklāt patlaban darbā esot viss dienestu personāls. Prognozes liecinot, ka divu līdz trīs dienu laikā rindas samazināsies un ap Jauno gadu uz robežas rindā stāvēs tikai daži desmiti mašīnu.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (ZRP) uzsvēra, ka dienesti uz robežas strādājot pilnā kapacitātē un caurlaides spēja sasniegusi maksimumu. Viņš atzina, ka Robežsardzes dienesta darbinieki ir ieinteresēti, lai pēc iespējas ātrāk tiktu sakārtota infrastruktūra, lai robežsargi varētu veikt savus pienākumus, nevis paralēli regulēt automašīnu rindas.

Ronis skaidroja, ka, lai tradicionāli ap Ziemassvētkiem nebūtu tik garas rindas, valdība jau pieņēmusi lēmumu par elektronisko rindu sistēmas izveidi un tas esot solis pareizajā virzienā. Elektroniskās rindas izveide arī ļaušot Krievijas pusi savlaicīgi informēt par gaidāmo rindas intensitāti.

Kā ziņots, trešdien Ronis, Kozlovskis, Vešņakovs un Latvijas vēstnieks Krievijā Edgars Skuja bija plānojuši apmeklēt Terehovas robežkontroles punktu uz Latvijas un Krievijas robežas, lai iepazītos ar situāciju un iespējamiem risinājumiem kravas transporta robežšķērsošanas uzlabošanai. Laika apstākļu dēļ lidojumu tomēr nācās pārtraukt un atgriezties Rīgā, kur ar Robežsardzes dienesta palīdzību tika noorganizēta video konference ar atbildīgo dienestu amatpersonām uz robežas.

Kā informēja Satiksmes ministrijā, valdības deklarācijā iekļauts uzdevums sadarbībā ar kaimiņvalstīm strādāt, lai palielinātu robežšķērsošanas punktu caurlaides jaudu, lai atvieglotu autopārvadātājiem robežšķērsošanu, kā arī uzlabotu gaidīšanas apstākļus autopārvadātājiem, tai skaitā ieviešot iespēju elektroniskā veidā reģistrēties rindā robežšķērsošanai.

Iespējamie risinājumi ātrākai kravas automašīnu robežas šķērsošanai ir vairāki, viens no tiem ir nodrošināt pietiekamu darbinieku skaitu Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktos, lai sasniegtu vismaz 400 kravas transporta līdzekļu caurlaidību diennaktī vienā virzienā, kā arī nodrošināt nepārtrauktu darbu, izslēgt dažādus tehniskaus pārtraukumus un pusdienu pārtraukumus.

Kā ziņots, patlaban Latvijā tiek gatavotas izmaiņas likumdošanā, kas paredz noteikt elektronisko reģistrēšanos rindā no Latvijas izbraucošam kravas transportam. SM uzsver, ka vienlaikus jārod iespēja ar šo informāciju apmainīties ar Krievijas pusi, kas būtiski paātrinātu procedūras no Latvijas puses un samazinātu fiziskās rindas veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!