Valdība otrdien nolēma uz mēnesi pagarināt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša rīcības vērtēšanas komisijas darbu.

Valdības lēmums paredz, ka komisijai Vilnīša iespējamo pārkāpumu izvērtēšana būs jāpabeidz līdz 16.jūnijam. Iepriekš bija paredzēts, ka komisija savu atzinumu sniegs līdz 16.maijam.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pēc valdības sēdes žurnālistiem paskaidroja, ka prokuratūra vēstulē lūgusi pagarināt komisijas darbības termiņu, jo tā rīcībā nonākusi informācija par jauniem, būtiskiem iespējamiem Vilnīša pārkāpumiem. Premjers sacīja, ka pirmdien Kalnmeiers informēja par tiem visus valdības locekļus, un, viņaprāt, pārkāpumi ir būtiski. Premjers tomēr atteicās komentēt, vai šie fakti saistīti ar Valsts kontroles konstatētajiem pārkāpumiem rīcībā ar KNAB operatīvajiem finanšu līdzeļiem, par ko VK vērsusies prokuratūrā.

Dombrovskis arī atzina, ka ir saņēmis KNAB arodbiedrības sūdzību par KNAB priekšnieka vietnieka Alvja Vilka atlaišanu, ar ko pagājušajā nedēļā noslēdzās Vilnīša iesnāktā disciplinārlieta pret Vilku. Komentēt vēstuli viņš varēšot pēc tam, kad to būs izvērtējuši Valsts kancelejas (VK) juristi.

Dombrovskis arī norādīja, ka Vilnīša vērtēšanas komisijas darbība nevarētu būt saistīta ar KNAB iesākto pārbaudi par paša premjera iespējamo interešu konfliktu saistībā ar viņa sievas uzņēmuma kredītu Latvijas Hipotēku un zemes bankā. Premjers atturējās vērtēt, vai Vilnītis šādu pārbaudi varētu būt uzsācis kā atbildes soli, uzsverot, ka KNAB šefa vērtēšanas komisiju vada ģenerālprokurors un tā izveidota jau pirms vairākiem mēnešiem.

Premjers pauda pārliecību, ka "KNAB ir uzsācis pārbaudi un to pabeigs, un esmu pārliecināts, ka nekāda interešu konflikta tur nav".

Jau ziņots, ka valdība marta vidū bez debatēm un jautājumiem piekrita ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ierosinājumam izveidot komisiju, kas izvērtēs Vilnīša atbilstību amatam. Kalnmeiera vadītās komisijas sastāvā iekļauti arī Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) un valdības deleģētais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V).

Ģenerālprokurors rosināja izveidot komisiju, kura vērtētu Vilnīša atbilstību amatam, jo, izvērtējot KNAB darbinieku premjeram un Ģenerālprokuratūrai iesniegto sūdzību par Vilnīša iespējamām prettiesiskām darbībām, prokuratūra secinājusi - ir pietiekams pamats vērtēt KNAB priekšnieka atbilstības amatam.

Premjers un Vilnītis ilgstoši nespēj vienoties par biroja reformu, turklāt pret Vilnīša iecerēm iebilda arī viņa vietnieki Juta Strīķe un Alvis Vilks, kuri pauda bažas par biroja nākotni un apšaubīja šefa vēlmi patiešām apkarot korupciju. Vilku pēc disciplinārlietas par PHARE projekta realizāciju Vilnītis atlaida no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!