Foto: LETA

Uz Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatu varētu kandidēt ne tikai deputāte Inese Lībiņa-Egnere (V), bet arī opozīcijas politiķis Jānis Ruks (LRA).

Vaicāts, vai piekristu pretendēt uz šo amatu, ja saņemtu savas frakcijas atbalstu, Ruks atbildēja apstiprinoši sakot, ka "uzdrošinos teikt, ka, jā". Taujāts par savas darbības prioritātēm, ja tiktu ievēlēts šajā amatā, viņš norādīja, ka nākamgad būs jāturpina veikt risku izvērtēšanu un monitorēšanu attiecībā uz Latvijas simtgades pasākumiem un Saeimas vēlēšanām.

Deputāts tāpat pieļāva, ka varētu rīkot arī kādu atklātu NDK sēdi, piemēram, ja būs nepieciešamība apspriest sabiedrībā aktuālo "čekas maisu" publiskošanas jautājumu. Šādā sēdē netiku minēta valsts noslēpumu saturoša informācija.

LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga norādīja, ka Ruks būtu pietiekami nozīmīgs kandidāts šādam postenim. Politiķim ir laba reputācija, tāpat viņš strādā ar valsts drošību saistītiem jautājumiem Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā.

Politiskā spēka frakcija vēl nav lēmusi par viņa kandidatūras izvirzīšanu, un Ruks vērsa uzmanību, ka pašlaik komisiju joprojām vada Solvita Āboltiņa.

Nacionālās drošības komisijā strādā pa vienam pārstāvim no katras Saeimas frakcijas, tātad tajā ir seši deputāti – trīs koalīcijas un trīs opozīcijas parlamentārieši. Deputātam Jānim Tutinam (S) gan ir atteikta pielaide valsts noslēpumam, tāpēc viņš plāno skaidrot, vai varēs piedalīties balsojumā. Līdz Tutins to noskaidros viņš neplāno komentēt, kuru no kandidātiem varētu atbalstīt.

Pašreizējā komisijas priekšsēdētāja Āboltiņa plāno nolikt deputātes mandātu, tāpēc komisijas vadība Saeimas pavasara sesijas sākumā būs jāpārvēl. Āboltiņa pauda, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu atbildība par Nacionālās drošības komisijas vadību ir "Vienotībai", un frakcija virzīs savu kandidātu šim amatam, sagaidot partneru atbalstu.

Deputāts Kārlis Seržants (ZZS) norādīja, ka ievēros koalīcijas līguma nosacījumus un atbalstīs pārstāvi, ko izvirzīs "Vienotība". Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš arī pauda, ka atbilstoši koalīcijas līgumam Nacionālās drošības komisijas vadītāju jāizvirza "Vienotībai".

Parlamentārietis Ringolds Balodis (NSL) sacīja, ka, lai izlemtu, kuru iespējamo kandidātu atbalstīt, būs jāizpazīstas ar viņu sagatavoto koncepciju un nākotnes iecerēm. Politiķis reizē piebilda, ka opozīcijas pārstāvja nonākšana komisijas priekšsēdētāja amatā ir mazticams scenārijs.

Kā skaidroja Saeimā, Nacionālā drošības komisija varētu pārvēlēt tās priekšsēdētāju atklātajā daļā. Ja deputātu balsis sadalītos trīs pret trīs, tad komisijas priekšsēdētājs nebūtu ievēlēts.

Politiķi pieļauj, ka par šo amatu varētu raisīties arī plašākas diskusijas, kas iekļautu arī jautājumu par Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja amatu. Pašlaik komisiju vada deputāte Lolita Čigāne, kura strādā "Vienotības" Saeimas frakcijā, bet pārstāv partiju "Kustība "Par!"". Neoficiāli tiek pieļauts, ka "Vienotība" un "Kustība "Par!" varētu lemt par sadarbību frakcijā, pārskatot pašreizējo sadarbības modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!