Foto: F64

No šī gada 2. līdz 4. jūlijam Ārlietu ministrija (ĀM) devīto reizi organizēs Latvijas goda konsulu sanāksmi, lai informētu viņus par Latvijas aktualitātēm ārpolitikā, ekonomisko attīstību un ekonomiskās sadarbības iespējām, tostarp līdzdalību eksporta veicināšanā un investīciju piesaistē, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sadarbības sekmēšanai norisināsies kontaktbirža ar Latvijas uzņēmējiem. Goda konsuli tiks informēti arī par jaunumiem konsulārajā darbā, apmeklēs Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Nacionālo bibliotēku, kā arī iepazīs vairāku Latvijas uzņēmumu darbību.

Sanāksmi ĀM atklās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, viesus uzrunās Ministru prezidents Māris Kučinskis. Saeimā goda konsulus sveiks Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Ar goda konsuliem tiksies arī ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Par ekonomikas aktualitātēm un sadarbības jautājumiem sanāksmes gaitā informēs ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols, Ministru prezidenta padomnieks ekonomikas jautājumos Artis Grinbergs un "The Red Jackets"dibinātāja Inese Andersone. Latvijas institūta direktore Aiva Rozenberga goda konsulus uzrunās par sadarbības iespējām ar Latvijas Institūtu. ĀM Konsulārās palīdzības nodaļas vadītāja Sandra Salmiņa-Šuke iepazīstinās ar aktualitātēm konsulārajā jomā, savukārt par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām informēs Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Lai dotu iespēju Latvijas uzņēmējiem saņemt atbalstu tādās valstīs, kur Latvijai nav savu pārstāvniecību, kā arī dažādos reģionos, kur vēstniecības ierobežotā kapacitāte neļauj izvērst plašāku darbību, ĀM tiks organizēta uzņēmēju un goda konsulu kontaktbirža.

Goda konsuli apmeklēs arī Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Nacionālo bibliotēku, un vairākus uzņēmumus: VAS ”Latvijas Valsts meži”, lidostu “Rīga” un nacionālo aviokompāniju "airBaltic", Rīgas Brīvostu un SIA “Latvijas Mobilais telefons”.

Sanāksmes norisi noslēgumā izvērtēs ĀM valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi par godu viesiem rīkos svinīgo pieņemšanu.

Tuvojošos Dziesmu un deju svētku gaisotnē ciemiņiem būs iespēja apmeklēt deju koncertu “Vēl simts gadu dejai”.

Plānots, ka uz sanāksmi ieradīsies 119 Latvijas goda konsuli no 58 pasaules valstīm. Viņi pārstāv Latvijas intereses visos pasaules reģionos – Eiropā, Amerikā, Āzijā, Āfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

ĀM Latvijas goda konsulu sanāksmes Rīgā reizi divos gados rīko kopš 2002. gada. Šādas sanāksmes jau kļuvušas par tradīciju, kas ļauj Latvijai veicināt ekonomisko, kultūras un konsulāro sadarbību, īpaši tajās valstīs, kurās Latvijai nav diplomātiskās pārstāvniecības.

Goda konsulus ieceļ ārlietu ministrs, un viņi netiek algoti no valsts budžeta līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!