Foto: LETA

Drošības policijas (DP) izmeklētājs Aldis Višņevskis, kurš saņēmis piedāvājumu kandidēt uz vakanto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietnieka amatu, ir iesniedzis atlūgumu un DP vairs nestrādā.

Tāpat no vakardienas DP vairs nestrādā Jānis Roze, kurš iepriekš tika minēts kā iespējamais kandidāts uz KNAB Iekšējās drošības nodaļas vadītāja amatu, aģentūra LETA noskaidroja DP.

Vai minētais nozīmē, ka abi jau ir pieņemti darbā KNAB, aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies noskaidrot, taču neoficiāla informācija liecina, ka KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka studiju biedrs Višņevskis KNAB korupcijas apkarošanas blokā vēl nav redzēts. KNAB preses pārstāve Laura Dūša LETA teica, ka brīdī, kad vakantajā vietnieka amatā tiks apstiprināts jauns darbinieks, tā būs publiski pieejama informācija.

Tikmēr KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja amatu jau pieņēmis Streļčenoka studiju biedrs un Valsts policijas (VP) Galvenās administratīvās pārvaldes Juridiskā biroja Normatīvo aktu analīzes un izstrādes nodaļas priekšnieks Intars Opolais.

Opolais aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir pieņēmis piedāvājumu strādāt KNAB un jau iesniedzis atlūgumu Valsts policijā. KNAB viņš sāks strādāt no 22.aprīļa, taču līdz tam atbilstoši likumam vēl jānostrādā VP. Viņš arī bijis uz pārrunām ar KNAB izvērtēšanas komisiju.

Opolais arī zināja stāstīt, ka Satversmes aizsardzības birojā (SAB) joprojām tiek kārtota nepieciešamā pielaide valsts noslēpumam un viņš cer, ka līdz pirmajai darba dienai jaunajā amatā SAB būs pieņēmis lēmumu.

Savas prioritātes jaunajā darbā jurists pagaidām atturējās izpaust. Viņu arī nebaida KNAB iekšējie konflikti. "Nebaida. Es domāju, ka cilvēki mani uzņems, jo esmu strādājis dažādos kolektīvos un sastrādāties protu. Pamatmērķis ir beigt šīs peripetijas un atsākt produktīvu darbu, kāds KNAB likumā ir paredzēts," uzsvēra amatpersona. Juristu arī nesatrauc fakts, ka KNAB kopš pagājušā gada rudens pametušas trīs viņa priekšteces, jo savas spējas un zināšanas viņš apzinoties.

Opolais pastāstīja, ka pēc studijām viņam ar Streļčenoku ceļi līdz šim nebija krustojušies. "Kursā bija aptuveni 200 cilvēki, un kopš tā laika mēs neesam ne tikušies, ne sazvanījušies," norādīja amatpersona.

Jau ziņots, ka KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks ir piedāvājis Višņevskim kandidēt uz vakanto KNAB priekšnieka vietnieka korupcijas apkarošanas jautājumos amatu. Višņevska rīcībā esošā informācija liecina, ka Streļčenoks ir izteicis līdzīgu piedāvājumu kandidēt uz šo amatu arī citām amatpersonām.

Višņevskis piekritis kandidēt uz šo amatu, ņemot vērā to, ka viņš atbilst KNAB likumā noteiktajām prasībām, kā arī publiski izskanējušiem KNAB iekšējā konkursa nosacījumiem uz norādīto vakanto priekšnieka vietnieka amatu. Višņevskis jau bijis uz pārrunām ar KNAB izvērtēšanas komisiju, taču pagaidām nav saņēmis atbildi, ka apstiprināts uzņemties minētā amata pienākumus.

Savukārt vakanto KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja vietu Streļčenoks piedāvājis Valsts policijas Galvenās administratīvās pārvaldes Juridiskā biroja Normatīvo aktu analīzes un izstrādes nodaļas priekšniekam Opolajam, bet Iekšējās drošības nodaļas vadītāja vietu - DP darbiniekam Rozem.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka KNAB steidzamības kārtā lūdzis SAB piešķirt pirmās kategorijas pielaidi sevišķi slepenai informācijai abām bijušajām DP amatpersonām. Savukārt Opolajam lūgts piešķirt otrās kategorijas apliecību darbam ar slepenu informāciju.

SAB preses pārstāve Iveta Maura aģentūrai LETA iepriekš paziņoja, ka SAB seko līdzi publiski izskanējušajai informācijai, taču no komentāriem šajā jautājumā atturas. Papildus SAB vērš uzmanību, ka KNAB amatu saraksti pieejai valsts noslēpuma objektiem, pēc SAB rīcībā esošās informācijas, ir klasificēti kā aizsargājama informācija.

KNAB priekšnieka vietnieka vakantais amats birojā radies, jo no vietnieka amata ar trešo reizi tika atbrīvota ilggadēja biroja darbiniece Juta Strīķe, kura tagad konfliktu par darba tiesiskajām attiecībām risina tiesas ceļā.

Uz šo amatu bija izsludināts iekšējais konkurss, taču tas noslēdzās bez rezultāta. Konkursā bija pieteikušās četras korupcijas apkarošanas bloka amatpersonas, tostarp Izmeklēšanas nodaļas vadītāja KNAB priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītāja Lienīte Šikore.

Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītāja amats ir vakants, jo pērn par pārkāpumiem tika atbrīvota Ilze Draveniece. Biroju nolēma pamest arī divas šīs nodaļas darba pienākumu izpildītājas. Draveniece gan pārsūdzējusi lēmumu par atbrīvošanu tiesā, un pirmās instances tiesa viņai lēmusi nelabvēlīgi.

Savukārt nesen biroju nolēma pamest Iekšējās drošības nodaļas vadītāja. Viņas argumenti aiziešanai no KNAB ir vairāki, proti, nespēja sastrādāties ar Streļčenoku, jo viņš devis nesaprotamus un neizpildāmus uzdevumus, bet pēc tam nav iedziļinājies argumentācijā, kāpēc uzdevumi nevar tikt izpildīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!