Pie pieminekļa Uzvaras parkā uz 9. maija svinībām sestdien pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, novēroja "Delfi".

Foto galerija

Klātesošie bija lielākoties krieviski runājošie, dažādu vecuma grupu cilvēki. Pie pieminekļa uzturējās daudzi vecāka gadagājuma cilvēki ar ordeņiem, piedalījās arī daudz jauniešu.

Simtiem cilvēku no rīta lika ziedus pie monumenta Uzvaras parkā. Taču vēlāk pie tā vairs nebija vietas, un ar ziediem tika noklāta visa teritorija ap pieminekli.

Kā novēroja "Delfi", uz Pārdaugavas pusi visā dienas garumā plūda cilvēku straumes. Uz brīdi Uzvaras bulvārī pat tika paralizēta satiksme, jo cilvēki šķērsojuši ielu nepāratrauktā plūsmā.

Satiksmes regulēšanā iesaistījusies policija. Tomēr svinību dēļ Pārdaugavā un uz Akmens tilta dienas gaitā izveidojās ievērojami sastrēgumi, kavējās arī sabiedriskais transports.

Vakarpusē ievērojama cilvēku plūsma devās prom no Uzvaras parka un daļa 9. maija pasākuma dalībnieku iegriezās Vecrīgas kafejnīcās. Tomēr joprojām bija arī cilvēki, kas tikai devās uz Uzvaras parku.

Pasākuma noslēguma tika noorganizēta svētku uguņošana.

Uz skatuves sanākušos visas dienas garumā uzrunāja dažādi Latvijas krievu kopienas pārstāvji, bet orķestris atskaņoja padomju laika dziesmas.      

Starp pasākuma dalībniekiem novērots arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs un apvienības "Par Dzimteni" līderis Juris Žuravļovs. Pasākumā piedalījās arī Alfrēds Rubiks, kurš apsveica klatesošos un aktīvi iesaistījās sarunās ar Otrā pasaules kara veterāniem.

Pateicību "tiem, kas cīnījās" no skatuves izteica "Saskaņas Centra" priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Viņš sacīja, ka veterānu sasniegums joprojām iedvesmo mūsdienu jauniešus.

Liela daļa cilvēku, kas pulcējās pie pieminekļa, pie krūtīm piesprauduši oranži melnās Svētā Jura lentītes, bet apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" pārstāvji izdalīja sarkanus karodziņus ar apsveikumu "Uzvaras dienā".

Pasākuma dalībniekiem tika dalīta arī tematiska avīze, bet jaunieši kara veterānus sveica ar ziediem.

Uzvaras parkā tika izvietotas teltis, kurās sanākušie varēja iegadāties ēdienus un dzērienus.

Par kārtību Pārdaugavā rīta pusē rūpējās vairāki desmiti policistu, turpat atradās divas ātrās palīdzības mašīnas. Taču pēcpusdienā policijas darbinieku skaits krietni pieaudzis, ieradušās arī specvienības.

Pasākums noritēja diezgan mierīgi. Tomēr policija par neatļautas simbolikas lietošanu pie pieminekļa aizturējusi piecus cilvēkus, tostarp nacionālboļševiku Vladimiru Lindermanu un Alīnu Ļebedevu jeb 'neļķu Alīnu'. Šajā dienā aizturēti vēl astoņi cilvēki, tai skaitā daži "Tēvzemes nacionālo spēku savienības" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!