Lai brīdinātu par tabakas kaitīgumu, uz tabakas izstrādājumu iepakojumiem izvietos brīdinošus fotoattēlus, portālu "Delfi" informēja Veselības Ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Egita Pole.
Līdzās pārējiem smēķēšanas ierobežošanas pasākumiem, šādu nepatīkamu, ilustratīvu materiālu izmantošana uzskatāmi demonstrēs ar smēķēšanu saistīto veselības apdraudējumu, uzskata ministrijā. Īpaši šādi ilustratīvi materiāli varētu ietekmēt tieši jauniešu izvēli neuzsākt vai neturpināt smēķēt.

''Smēķēšana ir viens no veselību vispostošākajiem ieradumiem, cīņai ar kuru mums jāliek lietā visas iespējas - gan dažādi aizliegumi, gan izglītošana un finansiālie ierobežojumi," uzskata veselības ministrs Ivars Eglītis.

Ministrs norāda, ka smēķēšanas ietekme uz onkoloģisko un sirds asinsvadu sistēmu ir skaidri pierādīta, šo slimību ārstēšana ir ļoti dārga un sarežģīta. Katru gadu no smēķēšanas seku izraisītām slimībām mūsu valstī iet bojā gandrīz 5000 cilvēku, kas ir milzīgs zaudējums valstij, uzsver Eglītis.

Grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" paredz būtiski ierobežot smēķēšanas izplatību, gan ar lielākiem smēķēšanas ierobežojumiem sabiedriskās vietās, gan arī ar vizuāliem materiāliem papildināt pašreizējo cigarešu paciņu brīdinošos uzrakstus par smēķēšanas kaitīgumu ar krāsainiem fotoattēliem vai ilustrācijām. Līdz 2010.gada 1.martam ir noteikts, pārejas posms, kura laikā varēs izmantot arī paciņas bez krāsainajiem fotoattēliem un ilustrācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!