Foto: DELFI
Administratīvajā apgabaltiesa ceturtdien noraidīja deputātes Ritas Strodes (PLL) prasību par pagaidu noregulējuma piemērošanu jauno "Latvenergo" tarifu lietā, un tiesvedības laikā uzņēmums varēs piemērot jaunos tarifus, portālu "Delfi" informēja Līga Trubiņa.

Saskaņā ar likumu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pieņemto administratīvo aktu darbība to pārsūdzēšanas gadījumā netiek apturēta, tāpēc deputāte pieteikumā tiesai lūgusi piemērot pagaidu aizsardzības līdzekli - tiesvedības laikā apturēt SPRK lēmuma darbību.

Minēto lūgumu tiesa izskatīja 14.aprīlī un ceturtdien paziņoja lēmumu. Trubiņa informēja, ka tiesa nolēma noraidīt pieteicējas lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu, aizliedzot piemērot 27.janvārī "Latvijas Vēstnesī" publicētos "Latvenergo" tarifus. Līdz ar to SPRK lēmuma darbība netiek apturēta.

Tiesa lēmumā atzina, ka nepastāv nepieciešamie priekšnoteikumi SPRK lēmuma darbības apturēšanai, jo tiesa nav konstatējusi lēmuma pirmšķietamo prettiesiskumu. Vienlaikus tiesa norāda, ka administratīvā akta pirmšķietamā tiesiskuma izvērtējums pagaidu aizsardzības ietvaros tiesai nav saistošs, lietu izskatot pēc būtības. Līdz ar to, izskatot lietu pēc būtības, apgabaltiesa var nonākt arī pie citiem secinājumiem.

Administratīvās apgabaltiesas lēmums ir pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā 10 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

Jau vēstīts, ka tiesā kopumā saņemti 18 pieteikumi par SPRK 18.februāra lēmumu, ar kuru jaunie "Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem. Līdz šim ierosinātas ir deviņas lietas. Vairāki iesniegtie pieteikumi tajos konstatēto trūkumu dēļ atstāti bez virzības.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) jāmaksā līdzšinējais starta tarifs - 0,0825 lati par kilovatstundu (kWh), savukārt no 1201 kWh tiek piemērots pamata tarifs - 0,1074 lati par kWh.

Kompānijā iepriekš norādīja, ka jaunie tarifi neskars lielāko daļu "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!