Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien, 31. janvārī nolēma uz trīs mēnešiem aizliegt retranslēt un izplatīt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā, portālu "Delfi" informēja padome.

Lēmumu NEPLP pamato ar vairākiem pārkāpumiem. Piemēram, 2018. gada 22. maija raidījumā "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" vadītājs nepārprotami un atkārtoti vērsa naidīgus izteikumus pret daļu Ukrainas valstij piederīgo, sakot, ka daļa ukraiņu ir jāpakar un jānošauj. Solovjovs arīdzan daļu ukraiņu nodēvēja par neglābjamiem nacistiem, antisemītiem un bandītiem.

Savukārt 2018. gada 11. janvāra raidījumā "60 minūtes" NEPLP vairākkārt konstatējusi Vladimira Žirinovska aicinājumus veikt militāru darbību Ukrainas teritorijā un naida kurināšanu pret ukraiņiem, kurus politiķis nodēvēja par neliešiem, neģēļiem un bandītiem.

NEPLP loceklis Patriks Grīva skaidroja, ka nav būtiski, kura valsts vai tauta ir naida runas vai kara kurināšanas mērķis. "Tas ir rupjš likuma pārkāpums, pret kuru NEPLP rīkosies ar atbilstošu bardzību," norādīja Grīva.

Padome piebilda, ka retranslācijas ierobežošanas mērķis ir motivēt "Rossija RTR" turpmāk ievērot Latvijas likumu. Atkārtotu pārkāpumu gadījumā NEPLP sola piemērot bargākus soda mērus.

NEPLP paziņojumu par kanāla raidīšanas aizliegumu saņēmis arī Zviedrijas karalistes mediju regulators, jo "Rossija RTR" reģistrēts šajā Skandināvijas valstī, nevis Krievijā.

Pirms aizlieguma noteikšanas NEPLP konsultējās ar vietējiem un starptautiskiem ekspertiem, paviesojās Zviedrijas mediju regulatorā un citās institūcijās.

Grīva arīdzan veltīja pārmetumu lielākajiem tirgus spēlētājam "Lattelecom", norādot, ka peļņa nedrīkst būt svarīgāka par valsts drošību. "Valstij ir jāpanāk izmaiņas "Lattelecom" programmu paketes veidošanā, lai tā atbilstu Latvijas nacionālajām interesēm un jānosaka, ka uzņēmuma darbības mērķis konkrētajā tirgū ir nevis peļņas gūšana, bet sabalansēta programmu paketes veidošana, kas atbilst nacionālās drošības interesēm," paskaidroja Grīva.

Lēmums par "Rossija RTR" izplatīšanas aizliegumu Latvijā stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!