Foto: DELFI
Uz valsts apmaksātajām mākslīgās apaugļošanas procedūrām, kas pieejamas no 1.septembra, pašlaik izveidojušās jau simtiem cilvēku garas rindas, lai gan no valsts budžeta šogad tiks apmaksātas vien 50 procedūras, liecina aģentūras BNS veiktā aptauja.

Līgumus par valsts apmaksātām medicīniskās apaugļošanas procedūrām noslēgušas četras klīnikas - "VASU", "Embrions", "AVA-CLINIC" un "EGV". Katra no četrām klīnikām šogad par valsts naudu varēs veikt vien 13 procedūras, bet par nākamā gada apjomu precīzu ziņu vēl nav. Valdības apstiprinātajā "Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā" paredzēts, ka 2013.gadā valsts apmaksātas mākslīgās apaugļošanas procedūras varēs saņemt 275 pacienti, bet 2014.gadā - 660.

Tiesa, procedūras par valsts naudu klīnikas pārsvarā vēl nav sākušas veikt, jo mākslīgajai apaugļošanai nepieciešamās zāles valsts apmaksāto kompensējamo zāļu sarakstā tiks iekļautas tikai no 1.novembra. Pagaidām tās pacientiem būtu jāiegādājas par savu naudu, taču zāles ir dārgas - ap 700 latu, liecina Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta sniegtā informācija.

Reproduktīvās veselības centra "Embrions" direktors Gints Trejs aģentūrai BNS pastāstīja, ka interese par valsts apmaksātām mākslīgās apaugļošanas procedūrām ir liela un pašlaik rindā ir jau 314 cilvēku.

Savukārt klīnikā "EGV" rindā uz valsts apmaksātajām procedūrām ir vairāk kā 200 cilvēku, pastāstīja klīnikas ārsts Māris Arājs. Daži pacienti jau piekrituši zāles iegādāties par savu naudu, lai ātrāk sāktu procedūras, negaidot 1.novembri. Arājs gan atzina, ka personīgi ir skeptisks pret valsts apmaksāto procedūru reālo pienesumu dzimstības veicināšanā - viņaprāt, tas vairāk ir simbolisks žests un pret kopējo nepieciešamo procedūru skaitu "piliens okeānā".

"AVA-CLINIC" direktore Violeta Fodina informēja, ka klīnikā valsts programmas rindā pašlaik gaida 172 cilvēki. Līdzīgi kā citās klīnikās, neviena procedūra par valsts naudu pagaidām vēl nav veikta, gaidot 1.novembri, kad valsts kompensēto zāļu sarakstā tiks iekļauti arī medikamenti neauglības ārstēšanai.

Arī klīnikai ”VASU” rinda uz valsts apmaksātām neauglības procedūrām jau ir pilna līdz Jaunajam gadam, rindā līdz pagājušās nedēļas beigām bija 27 cilvēki, pastāstīja klīnikas galvenā ārste Valērija Godunova.

”Interese ir – cilvēki pierakstās, nāk uz konsultācijām. Bet nevarētu teikt, ka klīniku gāž no kājām,” atzina Godunova. Viņasprāt, cilvēki nav pietiekami informēti par rindu veidošanās kārtību – daudzi domā, ka neauglības reģistrs jau automātiski ir rinda, taču to veido katra klīnika atsevišķi pēc tam, kad cilvēks pierakstās un atnāk uz konsultāciju.

Veselības ministrija norāda, ka Latvijā nav izveidota statistiska datu bāze neauglības problēmu risināšanai, bet attīstītu valstu pieredze rāda, ka neauglīgi ir vidēji 6-10% pāru, Eiropā vidēji 8-10% pāru. Latvijā vidēji gadā tiek veiktas 1100 ārpusķermeņa apaugļošanas procedūras, kas līdz šim tika nodrošināts kā maksas pakalpojums.

Saskaņā ar VM sniegto informāciju Latvijā mākslīgās apaugļošanas rezultātā katru gadu dzimst apmēram 200-300 bērnu.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta medicīniskās apaugļošanas procedūras veikšana sievietēm līdz 37 gadu vecumam ieskaitot. Vispirms pacientam ir jāveic izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un uzstādītu diagnozi. Veicot šādas valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras, jāmaksā pacienta iemaksa - 15 lati par katru procedūru.

Vienas procedūras izmaksas VM lēš 1400 latu apmērā, un šajā gadā zāļu kompensācijai neauglības ārstēšanas nodrošināšanai un medicīniskās apaugļošanas procedūru/manipulāciju apmaksai atvēlēti 70 tūkstoši latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!