Foto: LETA

Reaģējot uz uzbrukumu bijušajam Satversmes aizsardzības biroja (SAB) šefam Jānim Kažociņam, sabiedrībā uzvirmojis jautājums par bijušo specdienestu priekšnieku apsardzi pēc darba gaitu pabeigšanas. Likumā šobrīd nav paredzēts, ka pēc amata pilnvaru beigām viņiem būtu nepieciešams nodrošināt apsardzi.

Valsts amatpersonu aizsardzība, to apsardze ir Drošības policijas (DP) kompetencē. Savukārt likums neparedz pienākumu apsargāt bijušo SAB vadītāju vai bijušo SAB amatpersonu, portālam "Delfi" sacīja SAB pārstāve Iveta Maura.
Apsardze ne amata pildīšanas laikā, ne pēc tam netiek nodrošināta arī ģenerālprokuroriem un Valsts policijas priekšniekiem, noskaidroja portāls "Delfi"

DP portālam "Delfi" akcentēja, ka Ministru kabineta noteikumi neparedz aizsargāt bijušās amatpersonas, kurām viņu darba laikā apsardze tikusi nodrošināta.

Proti, Ministru kabineta 2003.gada 25.jūnija noteikumi "Kārtība, kādā Drošības policija veic aizsargājamo amatpersonu aizsardzību (apsardzi)" nosaka, ka DP nodrošina apsardzi Ministru prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam, citām ar Ministru kabineta rīkojumu vai Saeimas Prezidija lēmumu noteiktām amatpersonām, kā arī citām amatpersonām, piemēram, ministriem, Saeimas deputātiem, kuriem radies pēkšņs apdraudējums.

Tāpat DP nodrošina apsardzi ārvalstu un starptautisko organizāciju un institūciju pārstāvjiem, kuri ierodas vizītē Latvijā - ārvalstu valdību vadītājiem, ārvalstu ārlietu ministriem, Apvienoto Nāciju Organizācijas, Eiropas Padomes, Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas vadītājiem, kā arī citām ārvalstu un starptautisko organizāciju un institūciju amatpersonām, ja ir saņemts atbilstošs Ārlietu ministrijas vai Saeimas Kancelejas protokola ierosinājums.

Advokāts Pēteris Kušners portālam "Delfi" norādīja, ka SAB ir galvenā un vienīgā Nacionālā drošības iestāde Latvijā, kas ne tikai izsniedz tā saucamos Eiropas Savienības, NATO sertifikātus pieejai NATO vai Eiropas Savienības klasificētajai informācijai un nacionālās pirmās kategorijas atļaujas piekļūšanai valsts noslēpumam, bet arī kontrolē DP un Militārās izlūkošanas un drošības dienesta pārējo kategoriju atļauju piešķiršanas pamatotību. SAB direktoram ir plašas pilnvaras nacionālās drošības jautājumos un tās nodrošināšanas kontekstā.

Advokāts uzskata, ka "arī pēc amata pienākumu pildīšanas, minētās personas veselība un dzīvība var tikt pakļauta lielam riskam par savu iepriekšējo profesionālo darbību. Tāpēc būti ir tikai loģiski un saprotami, ka personai, kura vismaz piecus gadus ir rūpējusies par Latvijas Republikas nacionālo drošību, pēc amata pienākumu pildīšanas, tiktu nodrošināta personiskā drošība no valsts puses".

Kušners uzskata, ka apsardzi varētu īstenot līdzīgi kā bijušajiem Valsts prezidentiem, proti, iekļaujot SAB likumā normu, kura noteiktu - valsts drošības iestādes informē personu, kura ieņēma SAB direktora amatu, par tās drošību, un šai personai ir tiesības uz valsts nodrošinātu aizsardzību četrus gadus pēc SAB direktora amata atstāšanas. Par aizsardzības nepieciešamību pēc šā termiņa beigām katrā atsevišķā gadījumā lemtu Ministru kabinets, ņemot vērā valsts drošības iestāžu sniegto informāciju un uzklausot personu, kura ieņēma SAB direktora amatu, rosina advokāts.

Jau vēstīts, ka Kažociņam trešdien pie mājām uzbrukuši divi cilvēki. Pēc uzbrukuma bijušais SAB šefs nogādāta slimnīcā, bet ceturtdien atlaists mājās. Pagaidām nav zināms, vai uzbrukums bija saistīts ar Kažociņa līdzšinējiem amata pienākumiem un darbību SAB.

Notikušo incidentu policija izmeklē kriminālprocesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!