Vasaras vidū astilbes ir vienas no krāšņākajām dārza puķēm. Dažādu sugu un šķirņu astilbes apskatāmas Turaidas muzejrezervāta augu ekspozīcijā, ar kuru šonedēļ iepazīstina žurnāls "Praktiskais Latvietis".

Pirms daudziem gadiem iestādītas divās 25 metrus garās dobēs, labi mēslotas, rūpīgi sargātas no pavasara salnām, nu tās ir ziedu pilnas. Ap piecdesmit šķirņu, ziedkopas visdažādākajās krāsu niansēs un kombinācijās – no mirdzoši baltām, iedzeltenām, sārtām līdz koši rozā un tumši violetām. Katra skara kā brīnišķīgs dabas veidojums!

Vairākas šķirnes izaudzētas tepat Latvijā, Nacionālajā Botāniskajā dārzā un atpazīstamas jau pēc nosaukumiem – 'Koknese', 'Staburadze', 'Kaibala', 'Vaidava', tāpat arī Voldemāra Nesaules selekcionētās 'Sarma' un 'Kvēle'. Izskatā tās nepavisam neatpaliek no citām pasaulslavenām šķirnēm.

Vienā vietā bez pārstādīšanas astilbes var augt gandrīz desmit gadu. Tad gan cerus vajadzētu izrakt, sadalīt un stādīt jaunā vai tajā pašā vietā, bet labi samēslotā un sastrādātā augsnē. Jaunā stādījumā tās atkal sakuplos un krāšņi ziedēs. Nav jēgas pārstādīt vecus, nesadalītus cerus. Tos sadala ar nazi vai asu lāpstu, atlasa jaunākās stādu daļas un stāda tās. Pavairošanai var izmantot visus sakneņus, bet paies ilgāks laiks, līdz tie ieaugsies un sakuplos.

Parasti astilbes, tāpat kā citas vasaras otrajā pusē ziedošas ziemcietes, pārstāda pavasarī, kolīdz zeme dārzā apžuvusi un ir viegli sastrādājama. Es tomēr ieteiktu iegādāties astilbju stādus ziedēšanas laikā. Cilvēki jau vispirms pērk ar acīm un tikai tad ver maciņu vaļā. Turklāt tagad visas stādu audzētavas cenšas pārdot iepodotus augus, ko droši var stādīt visu sezonu, nebaidoties, ka tie nīkuļos pārstādīšanas dēļ.

Astilbes nereti cieš vēlīnajās pavasara salnās. To dēļ krāšņā ziedēšana vasarā var būt traucēta vai pat izpalikt pilnībā.

Mēslojot ar minerālmēsliem, jāraugās, lai tie nenokļūst lapu rozetēs. Labāk vēlu rudenī izmantot pilnībā sadalījušos kūtsmēslus vai dārza kompostu. Tas būs arī labs piesegums pret iespējamo kailsalu ziemā.

Astilbju ziedkopas un izskatīgās lapas ir labs papildinājums arī dažādās augu kompozīcijās un kārtojumos kopā ar plīvurpuķēm, pīpenēm, retējiem, monardām, pelašķiem. Interesanti izskatās arī pušķi no astilbēm vien – gan savā starpā kontrastējošās krāsās, gan līdzīgos krāsu toņos.

"Praktiskajā Latvietī" šonedēļ lasi arī par ķirbju audzēšanu, kara pieteikšanu melnajām skudrām, ērkšķogu slimībām, sūkalām kā mēslojumu un citām ar māju un dārzu saistītām tēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!