Foto: LETA
Uzņēmējs Arturs Mednis sociālajos tīklos publiskojis video, kurā, atsaucoties uz anonīmiem "cilvēkiem valdībā", aicina gatavoties "lokdaunam", kas "no 15. vai 20. datuma" uz mēnesi tikšot noteikts visā Latvijā. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" gan paziņojis, ka nekādi lēmumi par drošības pasākumu izmaiņām nav pieņemti. Diskusija valdībā uz speciālistu piedāvāto scenāriju pamata notiks otrdien. "Pretēji apgalvojumi ir viltus ziņas".

Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS) savā kontā "Facebook" ierakstījis, ka šobrīd plašu rezonansi sabiedrībā ir izraisījis video, kurā "sabiedrībā pazīstams cilvēks informē par lokdaunu! Es aicinu valdības vadītāju un ministrus komentēt šo, plašu rezonansi ieguvušo, informāciju. Par šo jautā ļoti daudz cilvēki, mums ir nepieciešamas atbildes!".

Mednis saziņas vietnē "WhatsApp" publiskotā video norādījis, ka viņš "tik tikko saņēmis ziņu no cilvēkiem valdībā", ka no 15. vai 20. marta būšot "pilnīgs lokdauns uz mēnesi. No mājas varēs iziet viena kilometra rādiusā".

Kamēr neesot sākusies panika, viņš aicinājis cilvēkus nopirkt visu nepieciešamo "mēnesim vai diviem". Tāpat Mednis paziņojis, ka viņa uzņēmuma birojs no 15. marta uz mēnesi tiks slēgts. Šie pasākumi tiekot noteikti, jo Covid-19 infekcijai "visticamāk, ka tas trešais vilnis, visticamāk, ir".

Mednis aģentūrai LETA uzsvēris, ka video bijis paredzēts tikai viņa uzņēmuma "New Black" darbiniekiem un tam nebija jākļūst pieejamam plašākam cilvēku lokam. "Tā kā es domāju, ka šis video ir tikai mūsu aģentūras darbiniekiem, tad skaidrs, ka es tur runāju maksimāli tā, lai pārliecinātu [par nepieciešamību strādāt no mājām] un izskaidrotu situāciju, tādēļ atļāvos neprecizitātes," sacīja Mednis un atzina, ka neviens no valdības locekļiem viņam šādu informāciju nav sniedzis.

Jautāts, vai šāda veida informāciju viņam ir sniedzis kāds cits un, ja tā, tad kurš, Mednis norādīja, ka informācija par iespējamu pilnīgu "lokdaunu" no 15. marta vai 20. marta līdz viņam tik tiešām esot nonākusi. Tomēr viņš atturējās no konkrētas atbildes, kurš šādu informāciju viņam sniedzis.

Patlaban Medņa vadītajā aģentūrā esot atļauts uz vietas strādāt līdz sešiem darbiniekiem, bet no 15. marta nolemts biroju uz mēnesi slēgt, lai strādātu tikai attālināti. Mednim esot arī zināms, kurš darbinieks video ir izplatījis tālāk, tomēr viņš uzsvēra, ka nekādu sankciju pret šo darbinieku nebūšot.

Līdz šim ar viņu par video paustajiem apgalvojumiem neesot sazinājusies neviena no tiesībsargājošajām iestādēm, tomēr Mednis pauda gatavību nepieciešamības gadījumā izskaidrot, kāds bija video galvenais mērķis un to, ka tas nebija paredzēts tālākai izplatīšanai.


Valsts drošības dienestā (VDD) apliecināja, ka minētais video ir VDD redzeslokā, taču dienestā plašākus komentārus saistībā ar konkrēto gadījumu nesniedza.


Tikmēr Valsts policija tviterī paziņojusi, ka par Medņa ierakstītā video esamību ir informēta un to izvērtēs.


"Delfi" jau rakstīja, ka otrdien, 2. martā, ministru diskusijas gaitā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka valdība plāno uzdot Operatīvās vadības grupai izstrādāt un piedāvāt valdībai divus dažādus rīcības variantus tam, kā rīkoties un kādas sekas no katra varianta rastos.

Viens variants ir Veselības ministrijas stingrie ieteikumi un otrs ir citu ministriju ieteikumu apkopojums pretstatā Veselības ministrijas iecerēm. Tad valdībai būs jāvērtē, kā rīkoties turpmāk un kuru ceļu iet, sacīja Kariņš, paužot uztraukumu par iespējamu saslimstības un mirstības pieaugumu.

Pēc pailgas diskusijas valdība vienojās, ka Operatīvās vadības grupai Valsts kancelejas vadītāja Jāņa Citskovska vadībā līdz 9. marta Ministru kabineta sēdei jāsagatavo divi iespējamie turpmākās rīcības varianti. Viens no tiem būtu par ierobežojumu pastiprināšanu, bet otrs – par ierobežojumu atvieglošanu pie augsta saslimstības ar Covid-19 līmeņa saglabāšanās, abos gadījumos modelējot iespējamās sekas.

Kariņš aicināja visas ministrijas sadarboties pie šo rīcības scenāriju sagatavošanas, neraugoties uz atšķirībām viedokļos par turpmākiem ierobežojumiem. Ceturtdien, 4. martā, valdība uzklausīja ziņojumu par sabiedrības noskaņojumu. Otrdien, 9. martā, tā paredzējusi lemt par turpmāko rīcību.

"Nav iespējams nerīkoties," teica Pavļuts, atsaucoties uz epidemiologu ieteikumu rīkoties apsteidzoši, lai nepieļautu jaunā Covid-19 celma straujāku izplatīšanos Latvijā, kas novestu pie lielākas saslimstības un no tā izrietošās slimnīcu noslodzes un pieaugošas mirstības no Covid-19.

Ceturtdien, 4. martā, valdībā tika prezentēts pētījums par sabiedrības noskaņojumu. Aptaujas dati liecina – cilvēkiem šķiet, ka viņi sāk nogurt no informācijas daudzuma par Covid-19, tā valdības sēdē sacīja Latvijas Universitātes sociālpsihologs Ivars Austers. Aptauju veicis pētījumu centrs SKDS, tajā piedalījušies 1005 respondenti. Aptauja notika no 19. līdz 23. februārim.

Analizējot sabiedrības viedokli par informāciju saistībā ar Covid-19, Austers skaidroja, ka no SKDS veiktās aptaujas izriet, ka cilvēkiem šķiet, ka viņi sāk nogurt no informācijas daudzuma. Šajā kontekstā Austers izcēla to, ka nepieciešams nepārsātināt ar informāciju, kā arī konteksta un stāstu trūkumu.

"Runājot par pandēmiju, kā mēs zinām, vīruss tiešā veidā nav aplūkojams, riski abstraktā formā nav saprotami, tāpēc runājot par skaitļiem, par sekvenētiem vīrusiem un tamlīdzīgām lietām, cilvēki droši vien nogurst," skaidroja sociālpsihologs, piebilstot, ka cilvēkiem ir par maz informācijas, kura sniegtu skaidrus, precīzus ceļvežus, atskaites punktus tam, kādā veidā kaut kas tuvākajā un tālākajā laikā notiks. Analizējot sabiedrības viedokli par valdības darbu Austers norādīja, ka sabiedrības uzskati par to pārsvarā ir negatīvi.

Pēc "Lursoft" datiem Mednis ir 2016. gadā dibinātās SIA "New Black" vienīgais īpašnieks un valdes priekšsēdētājs. Uzņēmums kā darbības veidus norādījis reklāmas aģentūru darbību. 2019. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 364 227 eiro un gadu tas noslēdza ar 391 454 eiro peļņu. 2019. gadā uzņēmumā strādāja 30 darbinieki. Dati par 2020. gadu "Lursoft" vēl nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!