Lai uzlabotu datu juridisko kvalitāti Uzņēmumu reģistra (UR) izziņās un samazinātu uzņēmējdarbības riskus valstī, Pilsonības un Migrācijas lietu pārvalde (PMLP) un SIA "Lursoft" vienojušies par personas miršanas fakta informācijas iekļaušanu "Lursoft" izsniegtajās izziņās par uzņēmumu amatpersonām.
Jaunais pakalpojums būs pieejams, sākot ar šodienu. Līdz šim šī informācija bija pieejama tikai valsts iestādēm, bet turpmāk tā būs iekļauta uzņēmumu interneta izziņās bez maksas un būs pieejama visiem reģistrētajiem "Lursoft" abonentiem. Ņemot vērā Fizisko personu datu aizsardzības likumu, informāciju varēs saņemt tikai pēc personas koda identificētas personas.

Pamatojoties uz līgumu starp UR, PMLP un "Lursoft", ar 2000.gadu sistēma tiešsaistes režīmā nodrošināja UR nepieciešamās informācijas ieguvi un pārbaudi attiecībā uz jauniesniegtiem dokumentiem.

Prakse tomēr rādot, ka šāda sākotnēja datu pārbaude un pat prasība pēc notariāli apstiprināta amatpersonu paraksta pirms tās reģistrācijas UR, negarantē, ka persona pēc kāda laika nenomirst. Savukārt juridiskais mehānisms, kas nosaka informācijas paziņošanas kārtību valsts dažādām kontrolējošām institūcijām darbojoties vāji.

Lai uzlabotu datu juridisko kvalitāti, informācijas tehnoloģiju uzņēmums "Lursoft" šā gada augustā izstrādāja datu kontroles sistēmu, kas automātiski pārbauda UR reģistrēto amatpersonu datus Iedzīvotāju reģistra datu bāzē.

Uzsākot pārbaudi šī gada augustā, tika pārbaudītas visas 37 1601 uzņēmuma amatpersonas, kas reģistrētas visos 128 994 nelikvidētos uzņēmumos. Tika konstatēts, ka 2 374 jeb 0,639% no pārbaudīto personu kopskaita, pēc Iedzīvotāju reģistra datiem, reģistrētas kā mirušas. Personas, kuras pēc Iedzīvotāju reģistra datiem reģistrētas kā mirušas, joprojām tiek uzrādītas vairāk nekā 2 300 nelikvidētu uzņēmumu un sabiedrisko organizāciju amatos.

"Lursoft" paredz šīs informācijas iekļaušanu arī "Lursoft SMS" pakalpojumos, kas ļautu iegūt minētos datus, izmantojot mobilo telefonu tieši no darījuma vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!