Lai pievērstu uzmanību strādājošo balsta un kustību funkciju slimībām, Valsts darba inspekcija uzsākusi akciju "Stop - pārslodze!", portālu "Delfi" informēja kampaņas organizatori.
Balsta un kustību funkciju slimības ir visizplatītākā ar darbu saistītā veselības problēma Eiropā, kas ietekmē miljoniem strādājošo. Visā ES 25% strādājošo sūdzas par muguras sāpēm, bet 23% - par muskuļu sāpēm.

Slimības galvenokārt izraisa kravu pārcilāšana ar rokām, bieža saliekšanās un pagriešanās, smags fizisks darbs un visa ķermeņa vibrācija. Balsta un kustību aparāta slimības risku var paaugstināt darba temps, neapmierinātība ar darbu, ārkārtīgi prasīgs darbs un darba stress. Pastāv arī spēcīga savstarpēja saistība starp nervu un muskuļu sistēmām: slimības ietekmē citus strādājošā veselības aspektus, bet citas veselības problēmas var izraisīt šī slimība.

Balsta un kustību funkciju slimība ir lielākais darba kavējumu cēlonis praktiski visās dalībvalstīs. Dažās valstīs šī slimība veido 40% izmaksu, kas attiecas uz kompensācijām strādājošajiem, kā arī līdz 1,6% no pašas valsts iekšzemes kopprodukta (IKP). Šīs problēmas samazina uzņēmuma rentabilitāti un palielina valsts sociālās izmaksas. Ja darba devēji izpilda esošos darba drošības un veselības aizsardzības tiesību aktus un piekopj labu praksi, daudzas problēmas var novērst vai ievērojami samazināt. Taču, lai efektīvi cīnītos pret balsta un kustību funkciju slimīb'am, ir jāveic īpašas darbības.

Kampaņa "Stop - pārslodze!", kas ir Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras 2007. gada kampaņa slimības apkarošanai darbavietā, atbalsta integrētas vadības pieeju ar trīs galvenajiem elementiem. Pirmkārt, darba devējiem, darba ņēmējiem un valstij ir jāsadarbojas, lai cīnītos pret balsta un kustību funkciju slimībām. Otrkārt, jebkurai rīcībai ir jābūt vērstai uz "visu veidu ķermeņa noslogojumu", kas pilnībā aptver stresu un sasprindzinājumu, kuram tiek pakļauts ķermenis, vides faktorus, tādus kā auksti darba apstākļi, kā arī smagumu, kas jānes. Treškārt, darba devējiem ir jāspēj nodrošināt strādājošo, kuriem ir šīs slimības, paturēšanu darbā, rehabilitāciju un atgriešanos darbā.

"Valsts darba inspekcija (VDI), kā Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras partnere, Latvijā Eiropas nedēļu drošībai un veselībai darbā organizēs jau piekto reizi, šogad kampaņa, ar nosaukumu "Stop - pārslodze!", tiks veltīta balsta un kustību funkciju slimībām. To ietekmē tūkstošiem Latvijas strādnieku visās nodarbinātības nozarēs, bet it īpaši tā ir problēma: būvniecībā, pakalpojumu sfērā un mazumtirdzniecībā, izglītībā, veselības aprūpē, viesnīcu, restorānu un ēdināšanas nozarēs," skaidroja Valsts darba inspekcijas direktore Rita Elce.

Kampaņas ietvaros VDI sadarbībā ar Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūru un sociālajiem partneriem ir iecerējusi organizēt gan lekcijas, seminārus un izstādes par ergonomiku, gan arī skolēnu un jauniešu mākslas darbu, fotogrāfiju un Labas prakses balvas konkursus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!