Lai veicinātu latvāņu apkarošanu Latvijas teritorijā, Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) uzsācis sabiedrības informēšanas kampaņu "Par Latviju bez latvāņiem", kuras ietvaros izglītos latvāņu skarto zemju īpašniekus un citus interesentus par efektīvākajām šī auga iznīcināšanas metodēm.
VAAD portālu "Delfi" informēja, ka aprīlī dažādos Latvijas reģionos tiks organizētas Informācijas dienas, kuru dalībniekiem būs iespējams noklausīties Latvijas kompetentāko latvāņu pētnieku un VAAD speciālistu prezentācijas par efektīvākajām latvāņu iznīcināšanas metodēm.Tiks izdots arī informatīvais materiāls par efektīvām latvāņu apkarošanas metodēm.

Saskaņā ar valdības apstiprināto latvāņu izplatības ierobežošanas programmu 2006 - 2012. gadam, viens no galvenajiem VAAD uzdevumiem šogad ir uzsākt latvāņu izplatības monitoringu visā Latvijas teritorijā, kā arī izveidot vienotu latvāņu izplatības datu bāzi. Ja tiks pilnībā apzināta latvāņu izplatība Latvijā, būs iespējams koordinēti un efektīvi cīnīties ar šiem invazīvajiem augiem. VAAD plāno regulāri ziņot sabiedrībai par jaunākajiem monitoringa rezultātiem.

"Pirmo reizi tiek uzsākta tik nopietna cīņa ar invazīvajiem augiem. VAAD šajā cīņa ir uzņēmies organizatora lomu, un esam ieguldījuši lielu darbu sagatavošanās procesā. Cīņai pret latvāņiem ir jābūt kompleksai un pārdomātai. Mēs varam palīdzēt ar padomu un informāciju, taču īstena un kārtīga saimnieka pienākums ir pašam uzturēt kārtību savā zemē," norāda VAAD direktors Ringolds Arnītis.

Latvāņi ar dažādu izplatības intensitāti ir sastopami gandrīz visos Latvijas rajonos. 2002. gadā latvāņi aizņēma vairāk kā 12000 hektāru lielu platību. Jaunāki dati par šī auga izplatību pagaidām nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!