Pašvaldības aģentūra "Rīgas Pieminekļu aģentūra" uzsākusi Rīgas pieminekļu aprūpi šai pavasarī, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Aģentūras direktors Guntis Gailītis informēja, ka "plašāks darbs šajā jomā sākts jau 15. martā, kad, pielietojot videi draudzīgu pieminekļu tīrīšanas tehnoloģiju - ar sausā ledus un saspiesta gaisa strūklu – tika notīrīta Aleksandra triumfa arka. Šo valsts nozīmes vēstures un arhitektūras pieminekli jau ilgāku laiku ""rotāja grafiti mākslinieku meistardarbi"".

1818.gadā atklātā triumfa arka laika gaitā vairākkārt tikusi pārvietota, bet kopš 1935.gada tā atrodas Viesturdārzā. Paredzēts, ka šogad notiks arī arkas tehniskā stāvokļa izpēte un tiks izstrādāts restaurācijas projekts. Pieminekļu aģentūra cer restaurēt arku līdz 2008.gada Dziesmu svētku atklāšanai.

Gailītis pastāstīja, ka 15.martā attīrīts arī piemineklis rakstniekam Sudrabu Edžum. Šī piemiņas zīme rakstniekam uzstādīta 1957.gadā Kronvalda parkā. Kopš tā laika granītā veidotais Sudrabu Edžus krūšutēls nav ticis aprūpēts. "Tāpat līdz šim nav pienācīgi aprūpēts Rīgas apdzejotāja, dzejnieka Aleksandra Čaka piemineklis Ziedoņdārzā. Tagad tas izdarīts", norāda Gailītis.

16.martā, izmantojot sausā ledus tehnoloģiju, no grafiti tika attīrīta virsma piemineklim Lucavsalā, kas veltīts 1701.gadā kritušajiem karavīriem – Lucavsalas aizstāvjiem Ziemeļu kara laikā. Šis ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, kas savulaik uzstādīts par iedzīvotāju brīvprātīgiem ziedojumiem un atklāts 1891.gadā.

Gailītis teica, ka pieminekļu tīrīšanas un sakopšanas darbi, kā arī pieminekļu novietnes teritoriju labiekārtošana turpināsies visu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!