Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisija šodien atbalstīja Valsts informācijas sistēmu likumprojekta izskatīšanu, bet pauda bažas, ka līdz ar tā pieņemšanu datu bāze nonāks privātfirmu rokās.
Apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijas deputāte Palmira Lāce pat izteica pieļāvumu, ka, jau izstrādājot šo likumprojektu, tā autoriem bija padomā kāda konkrēta firma, kuras apsaimniekošanā tiks nodota valsts informācijas sistēmas datu bāze.

Aizsardzības un iekšlietu komisija nolēma nosūtīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai, kura ir atbildīga par šī likumprojekta pieņemšanu, savu atzinumu ar iebildumu pret likumprojektā paredzēto iespēju nodot valsts informācijas sistēmas datu bāzi kādai privātai juridiskai personai, kura savus pakalpojumus valsts iestādēm un iedzīvotājiem sniegs par maksu.

Valsts informācijas sistēmu likuma uzdevumi būs noteikt vienotu kārtību, kādā veido, reģistrē, uztur, lieto, reorganizē vai likvidē valsts informācijas sistēmas, regulēt valsts informācijas sistēmu organizāciju sadarbību, noteikt valsts informācijas sistēmas turētāja funkcijas un valsts informācijas sistēmas datu subjekta tiesības un pienākumus.

Likums attieksies uz valsts informācijas sistēmām, kuras lietojot, tiek nodrošināta informācijas aprite starptautiskajos līgumos vai normatīvajos aktos noteikto funkciju izpildei, kā arī uz informācijas sistēmām, ko pašvaldību institūcijas veido un uztur kā valsts informācijas sistēmas sastāvdaļu.

Likumprojekts paredz, ka Valsts informācijas sistēmas to sadarbības nodrošināšanai tiek apvienotas integrētā valsts informācijas sistēmā. Satiksmes ministrija koordinē valsts informācijas sistēmu darbību un to sadarbību integrētas valsts informācijas sistēmas ietvaros, realizējot vienotu valsts politiku valsts informācijas sistēmu attīstības jomā.

Likumprojektā teikts, ka valsts un pašvaldību institūcijām ir pienākums veidot valsts informācijas sistēmās publiski pieejamu daļu vispārpieejamu informācijas pakalpojumu nodrošināšanai. Informācijas pakalpojumus sniedz saskaņā ar normatīvajiem aktiem, ievērojot principu - vienāda cena par vienādu informatīvo pakalpojumu. Valsts informācijas sistēmas tiek uzturētas valsts gadskārtējā budžeta līdzekļu ietvaros.

Valsts informācijas sistēmas turētājs nodrošina iespēju identificēt informāciju jebkurā informācijas aprites posmā un, lai aizsargātu valsts informācijas sistēmu no nesankcionētas pieejas, valsts informācijas sistēmas turētājs nodrošina valsts informācijas sistēmas lietotāju identitātes un piekļuves tiesību pārbaudi.

Likumprojektā teiktais, ka Valsts un pašvaldību institūcijām ir pienākums veidot valsts informācijas sistēmās publiski pieejamu daļu vispārpieejamu informācijas pakalpojumu nodrošināšanai un Valsts informācijas sistēmas to sadarbības nodrošināšanai tiek apvienotas integrētā valsts informācijas sistēmā, ir jāizpilda trīs gadu laikā kopš likuma stāšanās spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!