Foto: AFI
Ceturtdien, 10. oktobrī, plānots sasaukt koalīcijas padomes ārkārtas sēdi, lai fiksētu vienošanos, kas paredz, ka nākamgad termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos tiek noteikta kvota 800 darījumu apmērā.

To pēc "Vienotības" Saeimas frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), norādot, ka šo vienošanos atbalsta gan "Vienotība", gan Nacionālā Apvienība (NA), kas iepriekš uzstāja uz termiņuzturēšanās atļauju "tirdzniecības" pārtraukšanu.

Vienošanās paredzēs, ka nākamgad termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana tiek ierobežota - tās tiks izsniegtas par 700 darījumiem, kuros investori ir iegādājušies nekustamos īpašumus, kuru vērtība ir vismaz 150 000 eiro un vēl par 100 darījumiem, kuros nekustamo īpašumu iegādes vērtībai būs jābūt vismaz pusmiljonam eiro.

Tāpat vienošanās paredzēs, ka 2015. un 2016. gadā šī kvota tiek samazināta par 175 darījumiem gadā, bet 2016. gadā tiek vērtēts, vai turpināt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu trešo valstu pilsoņiem, kas Latvijā iegādājas nekustamos īpašumus.

Nav atmesta ideja arī par īpaša fonda izveidi, kurā investoriem, kas saņem termiņuzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos vai banku subordinētajā kapitālā, būs jāveic vienreizēja iemaksa - 25 000 eiro.

Dombrovskis atzīst, ka paredzētās kvotas, visticamāk, nebūs pa prātam uzņēmēju organizācijām, tostarp Latvijas Darba devēju konfederācijai, taču norāda, ka, ņemot vērā NA uzstājību, kvotu noteikšana ir vienīgais veids, kā panākt, lai tiktu pieņemts 2014. gada valsts budžets, kas paredz algu palielināšanu mediķiem un skolotājiem, kā arī sociālā nodokļa samazināšanu.

NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars žurnālistiem sacīja: "Tas, kas ir pieņemts, no NA redzespunkta nav ideāls, bet tas ir labākais risinājums, ko ir iespējams panākt esošās koalīcijas sastāvā."

Viņš arī pauda uzskatu, ka līdz ar vienošanos par termiņuzturēšanās atļauju "kvotēšanu", būs izpildītas visas būtiskākās NA prasības 2014. gada valsts budžetam - paredzēts papildu finansējums kultūrai un demogrāfijas problēmu risināšanai, kā arī ierobežota uzturēšanās atļauju "tirgošana", tādēļ partijai vairs nebūšot šķēršļu atbalstīt budžeta pieņemšanu.

NA gan vēl uzstāj, ka attiecīgiem Imigrācijas likuma grozījumiem ir jābūt pieņemtiem līdz budžeta skatīšanai 2. lasījumā.

Panākto kompromisu par pieņemamu atzīst arī Reformu partija (RP), kuras priekšsēdētājs Edmunds Demiters gan atzina, ka samazinātā kvota nozīmē arī par vismaz 5 miljoniem eiro mazākus ieņēmumus topošajā fondā, no kura plānots finansēt reemigrācijas pasākumus, pirmā mājokļa atbalsta programmu un grantus jaunu darbavietu radīšanai.

Diskusijas par iespējamām izmaiņām termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēmā notiek visu šo nedēļu.

Ekonomikas ministrija sākotnēji rosināja noteikt 1000 darījumu kvotu atļauju izsniegšanai pret investīcijām nekustamajos īpašumos, bet NA uzstāja, ka pieļaujami ne vairāk kā 750 šādi darījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!