Triju mēnešu laikā kopš Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija (UGFA) uzsākusi savu darbību, vecākiem, kuri vieni paši audzina savas atvases, izmaksāti jau 146 000 latu, tā nodrošinot ar uzturlīdzekļiem 3281 nepilngadīgo, informēja administrācijā.
Līdz novembra sākumam UGFA saņemti vairāk nekā 3000 iesniegumi par līdzekļu izmaksāšanu bērnu uzturēšanai, pieņemti 2693 pozitīvi lēmumi, kā arī nedaudz vairāk par 100 lēmumiem, kuros atteikts izmaksāt uzturlīdzekļus. 34 lietās Fonda administrācija ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt uzturlīdzekļu izmaksu, lielākoties tas noticis tāpēc, ka atklājies parādnieka patiesais finansiālais stāvoklis, kas ļauj paša spēkiem nodrošināt savus bērnus ar uzturlīdzekļiem tiesas piespriestajā apmērā.

Uzskaitē pašlaik ir 2164 vecāki, kas kļuvuši par administrācijas parādniekiem, jo valsts viņu vietā maksā uzturlīdzekļus to bērniem. 15 gadījumos parādnieces ir mātes, kas savus bērnus ir pametušas un par tiem nerūpējas.

Vēl joprojām visbiežāk administrācijā pēc finansiāla atbalsta ierodas rīdzinieki, kā arī Rīgas rajonā dzīvojošie, daudz iesniegumu saņemti arī no Daugavpils – pašlaik jau 239. Aktīvi uzturlīdzekļu pieprasītāji ir arī Kurzemes iedzīvotāji, no kuriem trīs mēnešu laikā saņemts 641 iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksāšanu.

UGFA nodrošina ar uzturlīdzekļiem bērnus, kuru viens no vecākiem tiesas spriedumu par uzturlīdzekļu piedziņu nepilda vai arī uzturlīdzekļus savai atvasei maksā, bet nenodrošina to pilnu apjomu, kas noteikts tiesas spriedumā, turklāt tiesu izpildītājs ir atzinis, ka piedzīt uzturlīdzekļus no vecāka nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!