Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Valsts policija līdz plkst. 19.30 sākusi 15 administratīvās lietvedības pret vairākiem 9. maija svinētājiem Uzvaras parkā, informēja Valsts policijas preses pārstāve Elīna Priedīte.

Viņa norādīja, ka administratīvās lietvedības sāktas par dažādiem pārkāpumiem, nekonkretizējot tās.

Lai arī vēl joprojām Uzvaras parka apkārtnē ir salīdzinoši daudz cilvēku, policijas pārstāve situāciju raksturo kā mierīgu un bez starpgadījumiem. Ņemot vērā, ka šogad nenotiek organizēts pasākums, cilvēku skaits, kas nolicis ziedus, neesot uzskaitīts, piebilda Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte.

Kopš rīta Uzvaras parkā pulcējas dažādu paaudžu cilvēki, lai, noliekot ziedus pieminekļa pakājē, atzīmētu tā dēvēto "Uzvaras dienu". Vainagus un ziedus pie pieminekļa noliek arī ārvalstu vēstniecību pārstāvji, Eiropas Parlamenta deputāte, Latvijas Krievu savienības līdere Tatjana Ždanoka (LKS), kā arī citi politiķi.

Uzvaras parkā valstī noteikto pulcēšanās aizliegumu ievērošanu uzrauga policisti, kuri šodien strādā pastiprinātā režīmā.

Policijas pārstāve atgādina, ka Administratīvo pārkāpumu kodekss par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu paredz naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Uzvaras parkā tuvumā nenotiek ielu tirdzniecība, kā tas bija iepriekšējos gados, ir noteikti satiksmes ierobežojumi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka citus gadus plaši apmeklētās tā dēvētās "Uzvaras dienas" svinības Uzvaras parkā Rīgā šogad nenotiks, ņemot vērā Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus.

9.maijs ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju. Tradicionāli krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā. Rietumeiropā Otrā pasaules kara beigas tiek atzīmētas 8.maijā.

Biedrība "9.maijs.lv" šajā dienā ik gadu Uzvaras parkā Pārdaugavā rīko vairākus publiskus pasākumus, kurus apmeklē daudzi desmiti tūkstoši cilvēku. Tradicionāli tika rīkots "Uzvaras dienas" gājiens, organizēti dažādi koncerti, ziedu nolikšanas ceremonija, kā arī svētku uguņošana.

Pasākumi gan nereti izpelnās arī lielas sabiedrības daļas kritiku. Ik gadu policija pasākuma apmeklētājiem ir spiesta noformēt arī administratīvā pārkāpuma protokolus par būšanu stiprā alkohola reibumā, urinēšanu publiskā vietā un citiem pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!