Foto: LETA

Uzvaras pieminekļa uzturēšanai kopumā nepieciešami 135 000 eiro, intervijā Latvijas Radio teica Rīgas pieminekļu aģentūras vadītājs Guntis Gailītis.

Gailītis teica, ka piemineklis šobrīd ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī.

Pēc tehniskās izpētes veikšanas aģentūra lūdza Rīgas domei piešķirt 135 000 eiro pieminekļa uzturēšanai.

"Ja gribam to uzturēt, tajā jāiegulda, (..) ja negribam visu norobežot ar sarkano lenti, bet, lai tā būtu publiski pieejama vieta parka teritorijā, tur kaut kas jādara," sacīja Gailītis.

Plānots, ka 2019. gada budžetu Rīgas dome apstiprinās 27. martā.

Vēstīts, ka no Rīgas pilsētas pašvaldības investīciju programmas 2019. gadam plānots virzīt 3 815 658 eiro Uzvaras parka atjaunošanai.

Par šo summu departaments plāno atjaunot ceļu segumu Uzvaras parkā aptuveni 34 000 kvadrātmetru platībā, uzbūvēt tiltiņu pār Mārupīti, izbūvēt sešas uzbrauktuves cilvēkiem ratiņkrēslos, 23 velosipēdu novietnes, 50 soliņus un 55 atkritumu urnas.

Aprēķini par atjaunošanu ir aptuveni. Atsevišķs projekts par darāmajiem darbiem netaps, taču iepirkuma uzvarētājam būs jāizstrādā paskaidrojuma raksts, ko nāksies saskaņot ar Mājokļu un vides departamentu.

Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko norādīja, ka Uzvaras parka atjaunošana sāksies šogad, bet noslēgsies 2020. gadā.

Atjaunošanas nepieciešamību departaments pamato ar to, ka Uzvaras parka infrastruktūra ir nolietojusies un jau ilgu laiku neatbilst mūsdienīgas ārtelpas prasībām. Sliktais infrastruktūras stāvoklis rada bīstamas situācijas parka apmeklētājiem, kā arī apgrūtina parka apsaimniekošanu.

Likstas vajā parka celiņus, kas ir sadrupuši, bedraini un dažos gadalaikos pat neizmantojami, jo uz tiem ir lielas ūdens peļķes un dubļi. Labākā stāvoklī gan ir skrituļošanas trase un zaļais veloceliņš, norāda departaments.

Daļa celiņu atjaunošanu nav pieredzējusi kopš 1966. gada. Turklāt parka projektā ieplānotie tilti un celiņi līdz šim nav izbūvēti līdz galam, tāpēc parka apmeklētāji var attapties situācijā, ka celiņš pēkšņi beidzas pie Mārupītes vai zālājā.

Projekta ietvaros nav plānots atjaunot parka grāvjus un dīķus. Mājokļu un vides departamenta pieprasītie līdzekļi netiks izmantoti Uzvaras pieminekļa atjaunošanai.

Uzvaras parks ir otra lielākā Rīgas pilsētas apstādījumu un rekreācijas teritorija aiz Mežaparka. Tā platība ar pieguļošām teritorijām ir aptuveni 40 hektāri. Mājokļu un vides departaments argumentē, ka parks pilsētai ir svarīgs, jo to var izmantot liela mēroga pasākumiem, kā arī sportiskām aktivitātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!