Foto: DELFI
Ar izteikti nacionālajiem uzskatiem pazīstamais Nacionālās Apvienības Saeimas frakcijas deputāts Jānis Dombrava uzskata, ka par jaunu nosaukumu Uzvaras piemineklim būtu jāvienojas "augsta līmeņa" vēsturniekiem, vienlaikus jaunā nosaukuma apspriešanā iesaistot arī sabiedrību.

Dombrava portālam "Delfi" atzina, ka pats vēl nav izdomājis jaunu nosaukumu Uzvaras piemineklim, taču šo monumentu varētu pārsaukt, piemēram, par pieminekli 2. pasaules kara beigām vai okupācijas režīma nomaiņai.

"Katrā ziņā pašreizējais nosaukums – "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem" ir padomju propagandas auglis, jo mēs zinām, ka Latviju neatbrīvoja, tikai mainījās okupācijas režīmi," sacīja deputāts.

"Delfi" jau ziņoja, ka trešdien Dombrava izplatīja paziņojumu, kurā norāda, ka ir nepieciešams nomainīt Uzvaras pieminekļa oficiālo nosaukumu, jo pašreizējais nosaukums - "Padomju armijas karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem", satur murgainu, nepatiesu, padomju historiogrāfijas tradīcijās veidotu informāciju.

Kaislības ap Uzvaras pieminekļa turpmāko likteni uzliesmoja pēc tam, kad svētdien, 20. oktobrī sabiedrisko iniciatīvu portālā "Mana balss" tika savākti vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju parakstu par pieminekļa nojaukšanu. Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) nekavējoties paziņoja, ka neviens piemineklis Rīgā netiks nojaukts, bet tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA) – ka pats parakstījies par pieminekļa nojaukšanu un tam nav jāatrodas "tik izcilā vietā – blakus jaunajai Latvijas Nacionālajai bibliotēkai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!