Foto: LETA
Mazinoties Covid-19 saslimstībai, no 1. aprīļa tiek atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu, atsevišķus drošības pasākumus saglabājot vidēs ar īpaši augstu inficēšanās risku. Portāls "Delfi" apkopoja, kādas prasības tagad ir spēkā.

Maskas sabiedriskajā transportā

Medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori bez vārsta jāturpina lietot arī sabiedriskajā transportā, izņemot taksometrus un citus komercpārvadājumus ar vieglo automašīnu.

Tāpat maskas vai respiratori jāturpina lietot ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs – gan iestāžu apmeklētājiem, gan darbiniekiem.

Citviet maskas vai respiratorus varēs nelietot. Vienlaikus pakalpojuma sniedzējam vai darba devējam saglabājas iespēja paredzēt masku vai respiratoru lietošanas nepieciešamību.

Covid-19 sertifikāts – atsevišķām profesijām

No 1. aprīļa darba pienākumus klātienē varēs veikt arī pret Covid-19 nevakcinētas personas. Vienlaikus darba devējs varēs izvēlēties uzņēmumā organizēt darbu tikai personām ar derīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu.

Darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar klientiem, vajadzēs būt vakcinētiem pret Covid-19 ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās.

Arī izglītības iestādēs darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar izglītojamajiem, vajadzēs vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu līdz šā mācību gada beigām.

Tirdzniecība bez ierobežojumiem

Līdz ar Covid-19 saslimstības samazināšanos no piektdienas ir atcelti pulcēšanās ierobežojumi privātos pasākumos, kā arī maksimālais apmeklētāju skaits publiskos pasākumos.

Tāpat ir atcelts arī platības ierobežojums tirdzniecībā.

Savukārt prasībai pēc Covid-19 sertifikāta un sejas maskas tirdzniecībā ir noteikts rekomendējošs raksturs.

Izmaiņas karantīnas nosacījumos

No 1. aprīļa tikai ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs nodarbinātajiem tiks saglabāta prasība Covid-19 slimnieku kontaktpersonām ievērot mājas karantīnu vai veikt Covid-19 testus pirms darba pienākumu uzsākšanas.

Pārējo profesiju pārstāvjiem šis drošības pasākums nebūs, bet darbā nedēļu būs jālieto FFP2 respiratori bez vārsta.

Ieceļot Latvijā varēs bez sertifikāta un testa

Ieceļojot Latvijā no Eiropas Savienības, Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm un Lielbritānijas, vairs nebūs jāuzrāda Covid-19 sertifikāti vai Covid-19 testi.

Vajadzība uzrādīt sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu pirms ieceļošanas tiks saglabāta, ieceļojot no trešajām valstīm.

PĶR tests – ar ārsta nosūtījumu

No 1. aprīļa Covid-19 atklāšanai plašāk tiks izmantoti valsts apmaksāti profesionālie antigēnu testi. Tas nozīmē, ka pozitīva testa rezultāta gadījumā personai tiks izsniegts arī Covid-19 pārslimošanas sertifikāts.

Valsts apmaksātie PĶR testi tiks veikti tikai pēc ārsta norīkojuma gadījumos, kad ir paaugstināts risks vai testa rezultāts ietekmē ārstēšanas gaitu (senioriem, pirms operācijām vai hospitalizācijas, veselības un sociālās aprūpes darbiniekiem).

Saglabājas iespēja iedzīvotājiem veikt pašu apmaksātus PĶR testus.

Skrīninga testu veikšana, lai laikus novērstu lielus saslimstības uzliesmojumus, saglabāsies ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes iestādēs, ieslodzījumu vietās un speciālajās izglītības iestādēs.

Pasākumi bez sertifikātiem

No 1. aprīļa atcelti arī visas Covid-19 epidemioloģiskās drošības prasības pasākumu norisei, kultūrvietu darbībai, apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai.

Tas nozīmē, ka vairs nevajadzēs uzrādīt Covid-19 sertifikātu, lai apmeklētu publisku pasākumu.

Arī pasākumu organizatoriem, amatiermākslas kolektīvu dalībniekiem, kultūrvietu darbiniekiem un pakalpojumu sniedzējiem vairs nebūs jābūt ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat vairs nebūs obligāta prasība lietot sejas maskas publiskos pasākumos un kultūrvietu telpās, atstājot to kā brīvu izvēli apmeklētājiem un darbiniekiem.

Tiks atcelti arī jebkādi apmeklētāju skaita ierobežojumi publiskos pasākumos.

Taču pakalpojuma sniedzējs vai pasākuma organizētājs var noteikt konkrētas epidemioloģiskās drošības prasības savai pakalpojuma sniegšanas vai pasākuma norises vietai, piemēram, sejas masku lietošanu, distances un plūsmu ievērošanu.

Tāpat arī organizatoram vai pakalpojuma sniedzējam būs iespēja, izvērtējot riskus, noteikt, ka pakalpojums tiek sniegts vai pasākums tiek organizēts epidemioloģiski drošā vidē.

Izglītībā Covid-19 tests tikai atsevišķos gadījumos

No 1. aprīļa izglītības iestādēs vairs nebūs jānēsā sejas maskas.

Savukārt Covid-19 testēšanu varēs veikt tikai atsevišķos gadījumos – piemēram, ja parādās saslimšanas simptomi vai ir bijis kontakts ar Covid-19 inficētu personu mājsaimniecībā.

Izglītības procesā nodarbinātajiem balstvakcinācija nav noteikta kā obligāta prasība. Arī mājas karantīna izglītojamiem un izglītības iestādēs nodarbinātajiem vairs netiek noteikta.

Darba devējam ir tiesības izvērtēt katra darbinieka (piemēram, tehniskā darbinieka) pienākumus un darba apstākļus un iespējamo risku izglītojamo un nodarbināto veselībai, un noteikt tos darbus, kuru veikšanai ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

No 1. aprīļa arī profesionālās izglītības programmu izglītojamiem nav nepieciešams Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Turpmāk izglītības pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs izvēlēties organizēt pasākumu vai pakalpojumu klātienē (izņemot gadījumus, ja pakalpojumu nav iespējams sniegt attālināti un pakalpojuma nesniegšana rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai vai sabiedrības drošībai) sniegt epidemioloģiski drošā vidē.

Tāpat viņš var noteikt epidemioloģiskās drošības prasības, kas ir jāievēro pakalpojuma saņēmējiem, tai skaitā pienākumu lietot sejas maskas vai ievērot distancēšanās nosacījumus.

Izglītības iestādes mācību procesu arī turpmāk varēs īstenot attālināti, piemēram, ja izglītības programmas īstenošanas vietā ir izsludināta karantīna, izglītojamo pedagogam noteikta izolācija, kā arī izvērtējot izglītības iestādē nodarbināto pieejamību kvalitatīva mācību procesa īstenošanai un nodrošināšanai klātienē.

Sportā – bez cilvēku skaita ierobežojuma

Sportā tiek svītrota prasība par pulcēšanās ierobežojumiem (personu skaitu) gan ārtelpās, gan iekštelpās. Pasākuma organizators var izvēlēties pasākumu organizēt arī epidemioloģiski drošā vidē, tad tiek nodrošināts, ka epidemioloģiski drošā vide ir fiziski norobežota un apmeklētāju plūsma šajā vidē nepārklājas ar pārējo apmeklētāju plūsmu visā pakalpojuma vai pasākuma norises laikā.

Jau ziņots, ka valdība lēmusi no 1. aprīļa atcelt lielāko daļu Covid-19 ierobežojumu, jo Latvijā samazinās saslimstība ar Covid-19.

Vienlaikus atbildīgās iestādes strādā pie tā, lai sagatavotos rudenī gaidāmajam Covid-19 saslimstības pieaugumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!