Foto: LETA
Ne vienmēr visiem ir iespēja aiziet uz aptieku un nopirkt nepieciešamos medikamentus pašam vai norīkot kādu tuvinieku to izdarīt. Tam ir risinājums – aptiekas, kas ir informējušas par šādu pakalpojumu Zāļu valsts aģentūru (ZVA), var piegādāt zāles pacientiem līdz pašām namdurvīm, portāls "Delfi" noskaidroja aģentūrā.

Kā portālam "Delfi" skaidroja ZVA pārstāve Dita Okmane, zāļu piegādi iedzīvotājiem uz mājām drīkst veikt Latvijā licencētas aptiekas. Pirms zāļu piegādes pakalpojuma sniegšanas uzsākšanas aptiekām jāinformē ZVA par šāda pakalpojuma sniegšanu.

Tāpat ZVA sarakstu ar aptiekām, kas nodrošina zāļu piegādi uz mājām, publicē savā tīmekļvietnē.

Lai novērstu nelabvēlīgu ietekmi uz iedzīvotāju veselību, jo ne vienmēr iedzīvotājiem ir iespējams pašiem nokļūt līdz aptiekai vai pilnvarot e-veselības sistēmā kādu personu (radinieku) izņemt izrakstītās zāles aptiekā, piemēram, senioriem vecuma vai slimības dēļ, ir pieejams aptiekas pakalpojums – zāļu piegāde mājās.

Tāpat tas iespējams arī hroniskiem pacientiem, piemēram, kuri ārstē nieru problēmas, diabētu, asinsspiediena izraisītas saslimšanas, artrītu, onkoloģiskas saslimšanas un citas slimības, vai cilvēkiem, kuri nevar pārvietoties vai kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās, piemēram, invaliditātes, traumu vai citu slimību dēļ, norādīja Okmane.

Arī Ministru kabineta noteikumos Nr.416 "Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība" noteikts, ka vispārēja (atvērta) tipa aptiekai (tās filiālei) atļauts veikt attālinātu privātpersonas pasūtījumu – zāļu, tai skaitā recepšu zāļu un no valsts budžeta līdzekļiem kompensētu zāļu un medicīnisko ierīču – apstrādi un piegādi uz privātpersonas dzīvesvietu.

Tāpat noteikumi nosaka, ka aptieka (tās filiāle) zāļu pasūtījumu pieņem pa tālruni vai ar tīmekļa starpniecību, vai pa elektronisko pastu, vai izmantojot citus līdzekļus.

Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem tiek ieteikts sazināties ar aptieku sev ērtākā veidā, pārliecināties par sev nepieciešamo zāļu pieejamību un vienoties par zāļu piegādi uz savu dzīvesvietu un citām ar šo piegādi saistītām detaļām, skaidroja Okmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!