Foto: DELFI

Latvija jau gandrīz pusotru gadu dzīvo zem Covid-19 pandēmijas zīmes. Lai cīnītos ar pandēmiju un ierobežotu tās izplatību, Ministru kabinets 2020. gada 9. jūnijā pieņēma noteikumus nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai". Noteikumi, kas sākotnēji bija salīdzinoši saprotami, nu ir apauguši ar papildinājumiem un jaunām nodaļām, apgrūtinot pat ierēdņu iespējas tos saprast. Lai palīdzētu tajos orientēties, portāls "Delfi" apkopojis spēkā esošos ierobežojumus un atvieglojumus.

Ceļošana

Vēl šī gada sākumā doma par ceļošanu šķita kā tāls sapnis vasaras naktī, taču nu, pateicoties vakcīnai, tas atkal ir izdarāms. Tomēr spēkā ir zināmi ierobežojumi, kas īpaši attiecas uz tām personām, kurām nav Covid-19 sadarbspējīgā sertifikāta, proti, apliecinājuma, par vakcināciju vai pārslimošanu.

Iebraucot no Krievijas vai Baltkrievijas, ieceļotājiem jārēķinās ar to, ka par savu naudu būs jāveic Covid-19 tests. Noteikumos norādīts, ka testu var neveikt bērni līdz 12 gadu vecumam, diplomāti, kā arī personas, kas var uzrādīt sadarbspējīgo sertifikātu vai līdz 2021. gada 1. septembrim – citu Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstī, Šveices Konfederācijā vai Apvienotajā Karalistē izsniegtu derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai veikta Covid-19 testa apliecinājumu. Testa rezultāti jāsagaida robežas šķērsošanas vietā. Šādi noteikumi ir spēkā Grebņevas, Terehovas, Pāternieku un Silenieku robežpunktos.

Attiecībā uz citām valstīm darbojas dalījums divās valstu kategorijās — vienā grozā ir ES un EEZ valstis, Šveice, Apvienotā Karaliste, kā arī zema riska trešās valstīs, bet otrā grozā atrodas augsta riska trešās valstis. Attiecīgi uz un no pirmajā grozā esošajām valstīm personām ar sadarbspējīgo sertifikātu ir atļauta nebūtiska ceļošana, kā arī nav nepieciešams veikt Covid-19 testu ne pirms izceļošanas, ne atgriežoties. Tāpat nav vajadzības pēc ceļojuma ievērot pašizolāciju. Savukārt personām bez šāda sertifikāta arī atļauta nebūtiska ceļošana uz pirmā groza valstīm, taču pirms ceļojuma nepieciešams veikts Covid-19 testu. Tests gan nav jāveic, atgriežoties valstī, taču, ja apmeklētajā valstī 14 dienu kumulatīvais rādītājs bijis virs 75, ir jāievēro pašizolācija.

Arī ceļojot uz otrā grozā esošajām valstīm, personām ar sadarbspējīgo sertifikātu spēkā ir tādi paši noteikumi kā attiecībā uz pirmā groza valstīm. Toties tām personām, kurām šāda sertifikāta nav, ir aizliegti nebūtiski ceļojumi uz šīm valstīm, savukārt, ja tomēr ir radusies nepieciešamība kādu no tām apmeklēt, tad jārēķinās, ka gan pirms, gan pēc ceļojuma nāksies veikt Covid-19 testu, kā arī būs nepieciešams ievērot pašizolāciju.

Pašizolācija šobrīd ir noteikta desmit dienu garumā.

Kā visiem noteikumiem, arī šiem ir noteikti zināmi izņēmumi, proti tie neattiecas uz:

  • bērniem, kuri nav sasnieguši 12 gadu vecumu;
  • transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem arī tad, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās. Profesionālie kravas transportlīdzekļu un autobusu vadītāji pēc Valsts robežsardzes vai Valsts policijas pieprasījuma uzrāda atbilstošas kategorijas vadītāja apliecību un digitālā tahogrāfa vadītāja karti vai pēdējās darbdienas tahogrammu, kā arī darba devēja izsniegtu Starptautiskā transporta darbinieka sertifikātu, kura forma un saturs atbilst Eiropas Komisijas izstrādātajam paraugam;
  • jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • gaisa kuģu pasažieriem, kuri šķērso Latvijas teritoriju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām, ja tie var uzrādīt apstiprinājumu tranzīta lidojumam;
  • Valkas novadā un Valgas pagastā (Igaunijas Republika) deklarētajiem Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas Republikas sauszemes robežu ar Igaunijas Republiku, ja viņi nepārvietojas ārpus Valkas un Valgas pašvaldību administratīvajām teritorijām;
  • delegācijām, diplomātiem un viņu ģimenes locekļiem, diplomātiskajiem kurjeriem;
  • citiem izņēmuma gadījumiem, kas noteikti MK noteikumos Nr.360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".


Sabiedriskajā transportā jānodrošina, ka to neaizpilda par vairāk nekā 80% no tā ietilpības.

Tirdzniecība

Vēl viena pandēmijas smagi skarta nozare ir tirdzniecība. Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, šobrīd noteikti vairāki ierobežojumi, kas saistīti ar iepirkšanās ērtumu. Proti, vēl aizvien apmeklētājiem jāvalkā mutes un deguna aizsegi. Sejas maskas var nelietot bērni līdz septiņu gadu vecumam. Tāpat sejas masku var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja personai kustību traucējumu dēļ ir apgrūtināta maskas uzlikšana vai personai ir psihiskās veselības traucējumi.

Savukārt ielu tirdzniecībā starp tirdzniecības vietām jānodrošina vismaz divu metru attālums. Ielu tirdzniecības laikā nedrīkst organizēt izklaides pasākumus.

Ēdināšana

Ēdināšanas pakalpojumu jomā tiek izdalīti divi pakalpojumu veidi — personām ar sadarbspējīgo sertifikātu par vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu, kā arī tām, kam šāda sertifikāta nav. Pirmā grupa drīkst, nelietojot mutes un deguna aizsegus un neievērojot divu metru distanci, piedalīties publiskos pasākumos, kā arī saņemt pakalpojumus klātienē, tai skaitā ēdināšanas un izklaides pakalpojumus, saņemt kultūras (kino un teātra izrādes, koncerti, izstādes, muzejpedagoģiskas un izglītojošas norises u. c.) pakalpojumus, piedalīties profesionālās pilnveides pasākumos, kā arī sniegt fotopakalpojumus un piedalīties laulību reģistrācijā.

Šādi atvieglojumi iespējami, ja pie ieejas tiek nodrošināta kontrole, lai identificētu klātesošo personu atbilstību augstāk minētajām prasībām (pārslimojusi persona / vakcinēta persona), un tiek nodrošināts, ka pasākuma norises vai pakalpojuma sniegšanas vietā neatrodas personas, kas šīm prasībām neatbilst. Tāpat jānodrošina, ka minētās vietas personāls arī atbilst šīm prasībām.

Visiem klātesošajiem jāspēj uzrādīt sadarbspējīgais sertifikāts.

Savukārt, ja restorānā tiek apkalpotas gan personas ar sertifikātu, gan bez, tad personas ar sadarbspējīgo sertifikātu var ēst restorāna iekštelpās, ja visam restorāna personālam arī ir šis sertifikāts, savukārt personas, kam nav sertifikāta, var ēst terasē. Apkalpojot šīs personas, restorāna personālam jālieto sejas maskas. Iekštelpās gan ir atļauts izsniegt ēdienu līdzņemšanai, kā arī apmeklēt tualeti un veikt samaksu par pasūtījumu.

Iekštelpās pie viena galdiņa nedrīkst atrasties vairāk kā 10 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus, bet ne vairāk kā 20 personas kopā. Savukārt ārtelpās pie viena galdiņa drīkst atrasties ne vairāk kā 20 pilngadīgas personas, neskaitot nepilngadīgus bērnus, bet ne vairāk kā 30 personas kopā.

Izklaide

Bibliotēkas, muzeji un tām radniecīgas mākslas un vēstures eksponēšanas vietas apmeklētājus šobrīd var uzņemt vien individuāli – viena persona vai vienā mājsaimniecībā dzīvojošie, turklāt nodrošinot apmeklētāju vienvirziena plūsmu. Bibliotēku, muzeju un citu kultūrvietu telpās uz katru apmeklētāju nodrošināmi 25 kvadrātmetri publiskās telpas, savukārt ārpus telpām – 10 kvadrātmetri.

Gan bibliotēku, muzeju un tiem radniecīgo kultūrvietu apmeklētājiem, gan darbiniekiem telpās ir jālieto mutes un deguna aizsegs, turklāt noteikts, ka personālam jānodrošina regulāra telpu vēdināšana, kā arī virsmu, koplietošanas tehnisko ierīču un telpu virsmu regulāra dezinficēšana. Bibliotēkas lasītāju atgrieztās grāmatas ievieto "karantīnā" atsevišķā telpā uz 72 stundām.

Savukārt pret Covid-19 vakcinēto un vīrusu izslimojušo amatiermākslas kolektīvu dalībnieku mēģinājumi grupās līdz 20 personām var notikt arī telpās.

Iespēja nelietot deguna un mutes aizsegus, kā arī neievērot savstarpēju 2 metru distanci neattiecas uz lielākiem kolektīviem, kuru mēģinājumos iesaistītas vairāk nekā 20 personas, un uz kolektīviem, kuru locekļi nav pastāvīgi un mainās.

Tie amatiermākslas kolektīvi, kuru dalībnieki nav vakcinēti pret Covid-19 vai izslimojuši vīrusu, mēģinājumu procesu var organizēt kā līdz šim — ārpus telpām. Arī ārpus telpām mēģinājumus var organizēt grupās līdz 20 personām.

Kultūras pasākumi

No šī gada 15. jūnija noteikts, ka kultūras pasākumi var noritēt divos veidos — ar atvieglotiem drošības pasākumiem vai ar drošības pasākumiem.

Pasākumos ar atvieglotiem drošības pasākumiem piedalās personas, kam ir sadarbspējīgais sertifikāts, savukārt drošības pasākumu režīmā piedalās gan šādas personas, gan tās, kam ir negatīvs Covid-19 tests.

Atvieglotajā režīmā pasākumiem nav noteikts laika ierobežojums, savukārt pasākumi ar drošības pasākumiem drīkst norisināties tikai laikā no pulksten 6 līdz pulksten 24. Atvieglotajā režīmā pasākumiem arī nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz apmeklētāju skaitu vai pasākuma ilgumu. Savukārt drošības pasākumu režīmā pasākumu iekštelpās drīkst apmeklēt līdz 500 personām iekštelpās un 1000 personām ārtelpās. Tāpat telpās pasākumi nevar notikt ilgāk par četrām stundām, paredzot 15 minūšu pauzi ik pēc divām stundām, lai vēdinātu telpas. Atvieglotajā režīmā ne apmeklētājiem, ne darbiniekiem nav jāvalkā maskas, savukārt drošības pasākumu režīmā maskas jāvelk visiem, izņemot bērniem, kas nav sasnieguši septiņu gadu vecumu.

Privātie pasākumi, kāzas, bēres un citi

Privātos pasākumos telpās bez sertifikātu pārbaudes telpās var pulcēties ne vairāk kā 20 personas, bet ārtelpās – ne vairāk kā 50 personas. Šis noteikums neattiecas uz publiskiem pasākumiem.

Savukārt kāzas, bēres un kristības šajā laikā var organizēt atsevišķi noslēgtā telpā vai teritorijā organizētām grupām, ja apmeklētājiem jeb viesiem ir:

  • sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts;
  • sadarbspējīgs pārslimošanas sertifikāts;
  • sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts.

Sertifikāts nav nepieciešams minēto personu pavadošajiem bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem.

Organizējot šos pasākumus, sertifikāti jāpārbauda pie ieejas. Pasākuma norises vietā — telpās vai teritorijā – nedrīkst atrasties personas bez sertifikātiem, izņemot augstāk minētos bērnus.

Izglītība un nometnes

Klātienes grupā nometnē nevar būt vairāk par 30 dalībniekiem. Nometnēs, kas tiek organizētas brīvā dabā vai atsevišķās ēkās, ir pieļaujama vairāku grupu dalība, ja tiek veikti visi nepieciešamie epidemioloģiskās drošības pasākumi un ja tiek nodrošināts, ka šo grupu dalībnieki un personāls nometnes darbības laikā nesastopas.

Nometnes notiek tikai noteiktā teritorijā, un ārpus tās aktivitātes netiek rīkotas, izņemot gadījumus, ja nometnes dalībnieki attiecīgajā vietā ir vienīgie apmeklētāji.

Nometnē var piedalīties darbinieki un bērni, kuriem pēdējo 48 stundu laikā pirms nometnes sākuma veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs, pie nometnes norises laikā vienu reizi nedēļā jāveic atkārtots tests. Visi testi (gan sākotnējais, gan atkārtotais) tiek apmaksāti no valsts budžeta, un testēšanas procesu koordinē Veselības inspekcija.

Testu var neveikt, ja dokumentāri iespējams apliecināt vakcināciju pret Covid-19 vai ja cilvēks pārslimojis vīrusu.

Diennakts nometnēs (sporta nometnēs) ir atļauta sporta treniņu (nodarbību) norise iekštelpās nometnes grupas ietvaros.

Savukārt profesionālās ievirzes izglītības programmu audzēkņu sporta treniņi var norisināties arī iekštelpās. Sporta sacensību norises vietā ārpus telpām vienlaikus var atrasties 500 personas.

Vienā treniņgrupā vienlaikus organizēti var pulcēties ne vairāk kā 20 audzēkņu. Vienai personai jānodrošina ne mazāk kā 25 kvadrātmetrus no apmeklētājiem pieejamās sporta norises vietas telpu platības (publiskas lietošanas peldbaseinā – 15 kvadrātmetrus no ūdens virsmas platības).

Piepildījums telpai, kurā notiek treniņprocess, nedrīkst pārsniegt 20% no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj šo telpu infrastruktūra.

Treniņu procesu īsteno, veicot audzēkņu un nodarbināto iknedēļas testēšanu. Audzēkņu testēšanu var neveikt, ja dalībnieku skaits grupā ir ne vairāk kā pieci. Covid-19 testu var neveikt personas ar sadarbspējīgu sertifikātu.

Sporta treniņa (nodarbības) laiks nedrīkst nepārsniedz 90 minūtes, kā arī nedrīkst izmantot ģērbtuves. Sporta treniņā (nodarbībā) nedrīkst iesaistīt audzēkņus, kas jaunāki par pieciem gadiem, izņemot audzēkņus peldētapmācības programmā.

Augstākās izglītības, profesionālās izglītības, tai skaitā profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pakalpojumu sniegšana no 9. jūlija atļauta arī iekštelpās. Vienā telpā vienlaikus nedrīkst atrasties vairāk nekā 30 cilvēku, katram nodrošinot ne mazāk kā trīs kvadrātmetrus no pieejamās platības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!